Statens Serum Institut lukker ned : Mørklægger hjemsendt direktørs millionløn

Statens Serum Instituts pressefoto af Mads Melbye
Del artiklen her:

Hos Statens Serum Institut ser man stort på reglerne, når det handler om at oplyse hvad det koster skatteyderne, at man de seneste måneder har haft sin direktør hjemsendt.

juristkontoret

De seneste måneder har Statens Serum Institut været en afgørende del af mediebilledet i forbindelse med corona-krisen, hvor instituttets udregninger har været helt afgørende for i hvilken grad, at Danmark har været nedlukket. Ligesom flere af instituttets højtstående medarbejdere har været faste deltagere, når der er blevet afholdt et af de efterhånden klassiske corona-pressemøder.

Udenfor pressemøderne er det tilsyneladende særdeles begrænset, hvad man fra instituttets side ønsker at give offentligheden adgang til. På trods af at være et statsligt institut og således finansieret af skatteyderne, har eksempelvis en række ledende danske forskere i månedsvis løbet panden mod en mur, når de har forsøgt at få adgang til de data, som Statens Serum Institut baserer sine udregninger på. Overfor Berlingske har Jens Lundgren fra Rigshospitalet således kunne berette om, at han sammen med danske forskningskollegaer ad flere omgange har forsøgt at få adgang til tallene.

Læs også : Lukker plejehjem og hæver skatten : Hyrer alligevel kendisjournalister for 440.000 kroner til onlinemøder denne weekend

En adgang der ellers ville være oplagt i forhold til at tjekke op på udregninger fra instituttet, som tidligere på måneden måtte erkende, at det havde lavet klare regnefejl. Regnefejl der endda havde været så åbenlyse, at det var journalister fra Politiken, der på egen hånd kunne finde frem til og rette dem.

 

Kafkask sagsbehandling på Statens Serum Institut

Men det er dog ikke kun i forhold til at udlevere forskningsresultater, at Statens Serum Instituts tilbageholdenhed må anses for at være iøjnefaldende. Det gælder også i forhold til lønforholdene for instituttets direktør Mads Melbye, der har været hjemsendt siden december. En hjemsendelse der samtidig medførte, at sundhedsminister Magnus Heunicke krævede en juridisk udredning i forhold til, hvorvidt Mads Melbye havde handlet rigtigt eller forkert under sin tid som direktør.

Læs også : Reel gennemsnitlig årslønning hos Aarhus Letbane i 2017 : 1.176.633 kroner – selv sekretæren tjente over 800.000 kroner

Siden hjemsendelsen har vi her på Journalista.dk forsøgt at få oplyst, hvad skatteyderne hver måned betaler til Mads Melbye, mens han er fritaget for tjeneste. Men i lighed med nogle af landets førende forskere, er vi reelt blot blevet mødt med en kafkask form for stilhed fra Instituttet. Således har dets såkaldte Senior Legal Counsel, Søren Østergaard, gang på gang ignoreret henvendelser – for efterfølgende at svare på helt andre ting, end det der blev spurgt om og til. Derfor udnytter Journalista.dk nu i første omgang de klagemuligheder der er, for at få adgang til Mads Melbyes lønoplysninger.

Læs også : Skærer ned på de syge og gamle : Kommune køber alligevel Facebook-reklamer for 1.639.339 kroner på ét år – af hensyn til sit forretningsgrundlag

Det må dog anses for ligge fast, at Mads Melbye som minimum må formodes at have en årsløn på omkring 1.5 millioner kroner. Det skyldes at aktindsigter opnået af Journalista.dk hos lignende offentlige myndigheder viser, at direktører typisk modtager en aflønning i denne størrelsesorden.

Hverken Søren Østergaard selv eller Statens Serum Instituts presseafdeling har ønsket at kommentere på, hvorfor man i snart et halvt år, har nægtet at udlevere basale lønoplysninger for Mads Melbye.

Del artiklen her:
2 Comments

  1. Jeg håber Transparency International læse med, det offentlige Danmark fremstår snart lige så korrupt og uigennemskueligt som lande som Albanien, Bulgarien m.v.

  2. Mads Melbye nægtede at deltage i den planlagte onde covid agenda, hvor befolkningen skulle fyldes med løgn.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*