Supermarkedernes skjulte offentlige støtte : Trecifrede milliontilskud til lønninger – fra Københavns Kommune alene

Del artiklen her:

Supermarkederne konkurrere ikke kun på prisen. Men også på, hvor store offentlige tilskud de kan sikre sig i form af løntilskud.

Københavns Kommune Løntilskud

– Vi vil rigtig gerne gøre en stor indsats, men det skal også nytte noget. Ellers er det bare varm luft. Vi vil bidrage med resultater, der gør en reel forskel. Det er derfor, at vi har tilpasset vores forretnings målsætninger for ansvarlighed med FN’s mål.

Sådan lød det i en pressemeddelelse foråret 2016 fra Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked Group, i forbindelse med, at supermarkedskæden oplyste om tilslutningen til en række internationale politiske målsætninger. Hvilket blandt andet inkluderede forhold som lige adgang til job og karriere, ligesom Dansk Supermarked også bandt sig til at kæmpe for sundhed og trivsel i dagligdagen.

Læs også : Gourmetmiddage med gin-tonics og kuvertpriser til over 1.000 kroner : Morten Kabell fyrede den af i sin sidste tid som borgmester

Men det er dog ikke alle, som har lige muligheder for at opnå en karriere hos Dansk Supermarked – for ofte kræver ansættelse, at der følger offentlige skattekroner med i form af løntilskud. Ikke kun for Dansk Supermarked, men også en lang række af konkurrenterne.

Ifølge aktindsigter opnået af Journalista.dk hos landets kommuner, har løntilskudskronerne nemlig udviklet sig til en milliardforretning for supermarkederne. Eksempelvis i Københavns Kommune, hvor det offentlige tilskud sidder løst, når virksomheder som Dansk Supermarked skal have arbejdsløse i forskellige former for praktik.

Eksempel på Københavns Kommunes oversigter over udbetalinger af løntilskud i perioden 2012-2017

 

Supermarkeder og byggemarkeder har sikret sig tosifrede millionbeløb i støtte – fra Københavns Kommune alene

Således viser de fremsendte bilag fra hovedstadskommunen til Journalista.dk, at den i perioden 2013-2017 udbetalte 140.850.000 kroner i løntilskud – alene til Dansk Supermarked, Fakta og Coop.

Læs også : Store barregninger og dyre middage : Morten Kabell brugte mindre formue på Australiens-rejse

Det største løntilskud i denne periode gav Københavns Kommune til Dansk Supermarked, som på den konto har sikrede sig 90.050.000 kroner. Det via udbetalinger, som forholdsvist fast lå på omkring 18 millioner kroner om året. Ganske fornuftige offentlige tilskud til lønningerne har københavnerne også betalt til Coop, som mellem 2013 og 2017 modtog 37.840.000 kroner. Også Fakta har kunnet været godt med, da de indenfor de 5 seneste år, har modtaget 12.960.000 kroner i løntilskud fra Københavns Kommune.

Læs også : Kommune arrangerede fællessang for Vild med dans-stjerne – for 3.000 kroner

Udbetalingerne af løntilskud i Københavns Kommune har været så markante, at også byggemarkeder har opnået denne type af offentlige tilskud. Eksempelvis Stark, der mellem 2013 og 2017 ifølge de fremsendte bilag, sikrede sig 10.820.000 kroner.

Eksempel på Københavns Kommunes oversigter over udbetalinger af løntilskud i perioden 2012-2017

Del artiklen her:
22 Comments

 1. I Jyllands-Posten kan man i dag læse:
  Overborgmester: Regeringen bruger København som pengemaskine
  En ny stramning af parkeringsindtægter koster København 225 millioner kr. Det vil gøre ondt, siger Frank Jensen.

  – så hent pengene hos de supermarkedskæder der har snablen nede i kommunekassen.

 2. Millioner taget fra syge og handicappedes pensioner Styret af ministerpuljer til virksomhedspraktik med hvilebriks og mentorv

 3. Det er EKSTREMT dyrt men de syge og ledige SKAL bare ud og trælle for deres kontanthjælpslofts udpinte eksistensgrundlag. Koste hvad det vil

  • Det er jo smør på brødet for virksomhedskonsulenter, mentorer og et hav af andre aktører i jobindustrien at vedligeholde syge borgere i diverse jobforløb.

 4. Ja virksomhederne forlænger bare praktikanterne indtil de ikke kan vride mere støtte ud af kommunen på den borger og så begynder de forfra med en ny ledig stakkel. De spare på vikar budgettet til ferie afløsere og de spekulere faktisk i den arbejdskraft kommunen sender lige i favnen på dem. Moderne slaveri

  • Præcis. Sideløbende i disse dage, har vi i radioen og andre steder, måttet lægge ører til Københavns beskæftigelsesborgmester og andres hetz af akademikere som sidste skud på stammen, at de er for dovne og stolte til, ikke at ville tage et job i kassen i f.eks. Netto, efter endt uddannelse og indtil de kan finde et mere for deres uddannelse relevant job. Den påstand er simpelthen så ufattelig dum og nedladende. Dels pga. det du nævner, men sgu også fordi, at når Netto- og andre forretninger rent faktisk hyrer nogen, så vil de ligesom alle andre helårs-arbejdsgivere gerne, være nogenlunde sikre på, at disse medarbejdere bliver hos dem i lang tid. Det koster penge og tid (som også koster penge) i annoncer, læse ansøgninger og afholde jobsamtaler og så koster det også tid, at lære nye medarbejdere op og få dem selvkørende og op i tempo. Derfor styrer de sgu udenom kandidater, de har den mindste fornemmelse for, vil smutte indenfor et års tid. Jeg har selv for mange år siden prøvet, at søge ‘nedad’, fra en karrieresti godt på vej til regnskabschef og til bogholder/administrationsstillinger. Det var så godt som umuligt. I afslag efter afslag (dem der rent faktisk ulejligede sig med et svar) skrev de, at de ikke troede, at jeg ville blive udfordret nok, som skal læses, at jeg så nok hurtigt ville forsvinde igen.

 5. Det er i den grad uetisk amoralsk og forkasteligt og undergraver vores arbejdsmarkedsmodel og er stærkt konkurrenceforvridende. Det er stik imod hvad de hævder at gå ind på så vi må kunne konkludere de opererer med skjult agenda der er let at gennemskue når det kommer dertil….hvorfor gribes der ikke ind fra højeste sted Møn….Det siger vel meget. Der må ske noget meget snart der stopper den udvikling …eller snarere afvikling …af velfærdssamfundet….Der kører for fuld skrue men mange synes blinde for eller bakker de virkelig op om det?Det bliver dk s undergang hvis i det stoppes nu

  • Salling Group var ude tidligere i år med en klagesang om, at hvis man fjernede løntilskud og praktikordningen (som burde hedde et eller andet med “slave”), at så kunne deres “businesS case” ikke holde. Tak for kaffe. ?

 6. Det har du fuldstændig ret i. Jeg VED at virksomhederne spekulerer i de personer de kan få ud fra kommunen. Bla har jeg selv fået en fra et sted i Afrika jeg ikke kan huske lige nu hvor var ud og han skulle være der 42,5 timer ugentligt da han også selv skulle betale sin frokost. Det gjorde vi almindelige ansatte ikke. Det var et kommunalt plejehjem. Han blev forlænget efter hvert halve år indtil han skulle bruges på Herlev hospital og jeg fik en ny der også blev forlænget hvert halve år. I sommerferie perioderne havde vi for første gang i mange år IKKE brug for ekstra hænder til gulvvask på gangene og kælder og klude vask i maskiner osv
  EN tilskuds udsendt kunne dække flere fastansatte områder. Altså udførte de flere fuldtidsjob på en gang. Det var skammeligt

 7. Det er mere reglen end undtagelsen og har været det i mange år, også at de håbefulde aspiranter til jobbet bliver sparket ud når der ikke længere er tilskudskroner til dem, hvor de efterfølgende skal stå skoleret for en såkaldt sagsbehandler og jobkonsulent og fortælle hvorfor man er så udulig at man ikke kan ansættes i et ordniærtjob i den forretning , hvad har man gjort og ikke gjort for at være så udulig, og inden vi får set os om har “arbejdsmarkedet og jobcenter” knækket endnu en der bare havde formastet sig til at være syg eller ledig …

  At nogen ikke får sat en prop i det job cirkus er mig en gåde, når en ledig får skaffet sig selv job ser vi jobcentrene der selv kontakter arbejdsgiver og tilbyder tilskud .. seriøst … !!!!!!

  • Hvem har interessen i at stoppe en god forretning ?
   Da ikke ejerne, hvis de har et lille selskab der står for
   Den type af “medarbejdere” , billig slavekraft

 8. Ikke så underligt at det er MEGA svært at finde et sølle flexjob på max 10 timer pr uge. Hvorfor betale for arbejdskraft, når de kan få den gratis?

 9. Dette er så grotesk, at det er svært at finde ord for det. Københavns Kommune betaler millioner hvert eneste år for at nedbringe det samlede antal private stillinger i kommunen.

 10. Fy for helvede. Hvor mange små virksomheder kunne man ikke hjælpe i gang på den måde. Tilskud til omlægning til økologisk landbrug. Investering i bæredygtig turisme. Jeg gider bare ikke handle hos de der skod supermarkeder mere. Det bliver de lokale etniske købmænd og gårdbutikker. Plus mad fra naturen Punktum!

  • Det er en god kommentar Mette. Godt vinklet. Ja man skal nemlig se på hvad kan man ellers få for de samme penge. De super mærke De der går med til at pine syge i deres åbningstid foran raske shoppende kunder skal boycuttes. Ækelt. Supermarkederne spekulere i den besparelse. Og skummer fløden i spaŕet lønudgift .De bilder sig selv ind og vil udtale sig om hvis de bliver spurgt at de jo HJÆLPER syge med at finde en vej tilbage til arbejdsmarkedet og det saliggørende FÆLLESSKAB som det jo er at være DØDSYG 14 minutter om ugen i en virksomhed fyldt med flere hundrede raske karriere kanoner med rundsave på albuerne. I jo o kan tro der er fællesskab med den syge. Blå til fredags bar nåååh nej , møderne så nåh nej dem er man jo heller ikke med til. DHL løbet. ? Vi cykler på arbejde? Ja ok kan godt selv se det. Julefrokosten hvor vi danser og drikker snaps , fuck jeg glemte at så syge ikke må drikke alkohol pga medicinen og ikke KAN danse. Nå men så i frokost pausen fuck der er dem syge jo ikke på arbejdspladsen. Jamen øøøæh DET ER DET MEST EKSKLUDEREMDE OG ENSOMME OG UDSTILLENDE at tvinge syge til at være ugens Undværlige ligegyldige gæst på en arbejdsplads fyldt med glæde raske fuldtidsansatte der minder den syge om tider der en gang var men som aldrig kommer tilbage

   Ensomt og deprimerende og jeg får helt tåre i øjnene den dag i dag når jeg går gennem en virksomhed og mærker den der holdånd som der jo er på en arbejdsplads. Min krop kan med detsamme genkende situationen hvor vi alle var fælles om at få den her til at køre og vi havde alle hver vores opgaver og vi ville alle gerne gøre noget genialt og have ros hver eneste dag. Wauw. Dengang jeg blev kaldt ned på mesters kontor og fik fortalt jeg havde fpet et personligt tillæg jeg havde godt set der var 30 kr mere i timen men jeg troede det var en fejl. Og mester beklagede han ikke havde nået at kalde mig til. Samtale inden lønudbetaling. JEG VAR 30 CM HØJERE Da jeg gik der ned af ingeniører gangen og ned på værkstedet og må have lignet en der lige havde haft god sex med det smil og de strålende øjne da jeg slog de to tunge døre op til værkstedet
   ALLE MÅ HAVE KUNNE SE DET sådan nogle heldige folk kan syge bare ikke gå blandt sporadisk i få minutter og få noget som helst ud af det. INTET
   ABSOLUT INTET. en lang smertefuld påmindelse WHAT COULD HAVE BEEN

 11. I sit første hele år med Salling Fondene, der uddelte 176 mio. kroner til kulturlivet, præsterede Salling Group som eneejer en omsætning på 59,4 milliarder kroner og et overskud på godt 2 milliarder kroner.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*