Syltede bevidst aktindsigtsbegæringer i skandalesag – scorer alligevel gyldent håndtryk

Del artiklen her:

Aarhus Universitet skal ud og finde en ny chefjurist, da man har skilt sig af med sin nu tidligere efter en større skandale omkring udlevering af aktindsigter.

Det hører til sjældenhederne at en ellers velrenomeret offentlig organisation som Aarhus Universitet først forsøger at skjule en række kritisable forhold, for efterfølgende at benægte at have gjort det – inden at det til sidst må gå offentlig bodsgang.

Men det har været tilfældet for Aarhus Universitet, efter at rektor Brian Bech Nielsen, tidligere på måneden måtte rykke ud med en offentlig undskyldning i forlængelse af den såkaldte oksekødsrapportskandale. En skandale der løb af stablen i 2019, efter at Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet udsendte rapporten ”Okse- og kalvekøds klimapåvirkning gennem hele værdikæden sammenholdt med ernæringsaspekter i forskellige kostmønstre”.

Læs også : Politikere skaffede sig af med børne- og ungedirektør – der fik gyldent håndtryk på flere millioner med sig ud af døren

En rapport det formentligt ville have været begrænset hvor mange der havde læst, hvis ikke det var fordi at den i høj grad var finansieret af Kvægafgiftsfonden og havde haft interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer som projektleder.

 

Offentligt udpeget som skyldig i dårlig sagsbehandling – men får alligevel gyldent håndtryk med sig ud af døren

For efterfølgende viste det sig samtidig, at Landbrug & Fødevarer havde haft væsentlig indflydelse på, hvad der stod i rapporten. Hvorefter organisationen kunne bruge selv samme rapport, til at påvirke politikerne.

Læs også : Mens de syge og gamle rammes af sparekniven – så udbetaler kommune endnu et gyldent håndtryk : Denne gang på over 3 millioner kroner

I bestræbelserne på at skjule forbindelsen mellem Landbrug & Fødevarer og rapportens konklusioner, gik man fra Aarhus Universitet særdeles langt. Først forhalede man tilsyneladende bevidst udleveringen af ellers lovpligtige aktindsigtsbegæringer, for efterfølgende også at forsøge at undgå udleveringen i forlængelse af en klagesag.

Læs også : Presset økommune gav gyldne håndtryk i millionklassen efter skandalesager til direktører – og hævede skatten

Tidligere på måneden lagde man en væsentlig del af skylden på skuldrene af den nu tidligere chefjurist Louise Hauptmann, som universitet efterfølgende indgik en såkaldt frivillig fratrædelsesordning med.

En ordning der dog er blevet en dyr oplevelse for skatteyderne, da Aarhus Universitet overfor Journalista.dk oplyser, at den ender med at stå skatteyderne i 529.479 kroner.

Del artiklen her:
1 Comment

  1. Universiteterne har ALT for mange penge.
    Deres budgetter skal beskæres. Voldsomt.
    Hele 5 universiteter i DK, for meget forskning alle 5 steder der er går på det samme.
    Hvorfor accepterer politikerne det?

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*