Trængt regions politikere rejser for millioner

Del artiklen her:

Der skal spares rigtigt mange penge i Region Syddanmark. Et af de områder der dog ikke rammes, er politikernes egne rejser – hvilket kunne have været et oplagt sted at starte.

– Vi skal igennem en stor sparerunde, og det er aldrig en rar beslutning at være med til at træffe. Men jeg er glad for, at det er endt med et bredt forlig, som næsten alle partier står bag.

Sådan lød det fra Stephanie Lose (V), da formanden for Region Syddanmark i oktober 2015 gjorde status over det sparekatalog, som regionens politikere netop havde formuleret. Formålet var at lukke det hul på 200 millioner kroner, som skal fyldes ud i den slukne regionskasse.

Det er dog langt fra alle udgiftstyper, som synes gennemgået med en tættekam – eksempelvis politikernes egne rejseomkostninger. Via opnåede aktindsigter kan Journalista.dk fastslå, at de ikke kun har været overraskende store. Blandt deltagerne på de mange udenlandsrejser har også været politikere, som er involveret i skandalen om Vejle Havn. Det i skikkelse af havnens tidligere bestyrelsesformand Sonny Berthold, som var blandt dem politiet ransagede tidligere på måneden, da man var på udkig efter ulovligheder begået af havnens ledelse. Det blandt andet i forbindelse med meget dyre udenlandsrejser, hvor det faglige indhold har været begrænset.

Den tidligere borgmester deltog i begyndelsen af januar 2015 eksempelvis på en rejse til Holland, som hele 18 af regionsrådets 41 medlemmer med bistand fra embedsmænd, havde fundet rejsekufferten frem til – hvilket kostede skatteyderne 162.097,04 kroner. Omkostninger der dog kun udgør cirka 4% af det, som regionens politikere med medrejsende embedsmænd ifølge de udleverede aktindsigter i alt rejste for i perioden mellem 2010 og 2015.

 

4 millioner kroner rejst op på 5 år

En sammentælling af udgifterne viser, at det i alt har kostet skatteyderne 3.532.920,38 kr. at sende politikerne med embedsmænd på studierejser til udlandet mellem 2010 og 2015. Hertil kommer to rejser til Trieste i Italien og San Francisco i USA, som blev foretaget i slutningen af 2015 – hvorfor Region Syddanmark endnu ikke har afsluttet regnskaberne. Lægges de forventede udgifter hertil oven i de kendte, har skatteyderne således betalt minimum 4 millioner kroner for, at politikerne har hentet inspiration udenfor landets grænser.

Hvor dyrt det er at rejse til eksempelvis San Francisco kan ses ved, at Region Syddanmarks politikere også i 2010 besøgte den amerikanske millionby. Det kostede 420.294 kroner, hvilket var en smule mere end en rejse til Sydkorea. Den foregik også i 2010, hvor de udleverede bilag fastslår omkostninger på 343.031,89 kroner.

 

Faste gæster i Kina

En anden stor post på rejsebudgettet har været Kina, som fast har haft besøg af regionsrådsmedlemmerne. Først og fremmest Guangdong-provinsen, som var destination to gange alene i 2012. Studieture der hver især kostede lige under 200.000 kroner, hvilket var væsentligt billigere end en anden Kina-rejse i december 2014, hvor skatteyderne måtte punge ud med 271.161,05 kroner.

Region Syddanmarks politikere har også fundet plads i kalenderen til en destination, som er populær i det kommunale og regionale Danmark – Canada. En delegation besøgte det nordamerikanske land i 2015, hvilket kastede en regning på 246.993,61 kroner af sig.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*