Udenrigsministeriet gav Ekstra Bladet særbehandling i GGGI-sag

Del artiklen her:

Det kan tage helt op til et helt år, før Udenrigsministeriet udleverer bilag efter reglerne om aktindsigt. Sådan forholdt det sig dog ikke, da Ekstra Bladet midt under GGGI-sagen skrev til den daværende udviklingsminister og dennes spindoktor. Så tog det kun én dag, før bilagene på ministerens politiske modstander landede i formiddagsavisens inbox.

– Jeg vil gerne bede om aktindsigt i dokumenter som viser enhver korrespondance (herunder notater, referater og bilag) mellem Udviklingsministeriet og Global Green Growth Institute i perioden 1. januar 2013 og frem til dato.

Sådan indledte politisk journalist på Ekstra Bladet Per Mathiessen den 8. oktober 2013 en email til Udviklingsministeriet, som hører under Udenrigsministeriet. Normalt sker elektroniske henvendelser af denne type til Udenrigsministeriets hovedemailadresse, hvorfra anmodningerne videresendes til de embedsmænd som forestår den videre sagsbehandling.

En fremgangsmåde Per Mathiessen dog ikke fulgte, da han i stedet skrev direkte til den daværende radikale udviklingsminister Christian Friis Bach og dennes spindoktor Thomas Hundsbæk-Pedersen. Et bemærkelsesværdigt forløb som Journalista.dk har været i stand til at afdække, ved at søge og opnå aktindsigt i hele forløbet omkring Udenrigsministeriets udlevering af bilag i GGGI-sagen.

Et par timer efter at Per Mathiessen havde skrevet til udviklingsministeren og spindoktoren Thomas Hundsbæk-Pedersen, blev Ekstra Bladets henvendelse videresendt fra spindoktoren til embedsmanden Maria Ulff-Møller. Det skete omkring kl. 17.30, hvor fuldmægtigen ansat i Udenrigsministeriets afdeling for Grøn Vækst måtte formodes at være gået hjem – for at møde igen den 9. oktober.

Samme dag hun fremsendte de første af dokumenterne, som Ekstra Bladet havde anmodet om.

En fremsendelse der dog ikke indeholdt alle de dokumenter, som Ekstra Bladet havde efterspugt. Derfor foretog Udenrigsministeriets embedsmand dagen efter endnu en fremsendelse, hvilket inkluderede yderligere tre dokumenter.

En sagsbehandlingstid hos Udenrigsministeriet, som fremstår uden sidestykke. Journalista.dk har løbende afsendt lignende anmodninger til det radikalt ledede ministerium, hvor svartiden for selv begrænsede anmodninger har ligget på flere måneder. Det efter at den ene fristudsættelse har afløst den næste, hvilket har muliggjort en ofte særdeles tidstung sagsbehandling.

Hvor hurtigt det gik da Ekstra Bladet med bistand fra spindoktoren Thomas Hundsbæk-Pedersen fik fremsendt de ønskede bilag om Lars Løkke Rasmussen, kan ses på sagsbehandlingstiden for at udlevere dokumenterne forbundet med Ekstra Bladets anmodninger i GGGI-sagen.

Det tog 10 dage fra Journalista.dk fremsendte aktindsigtsanmodning, til Udenrigsministeriet trykkede på videresend-knappen og udleverede korrespondancen med Ekstra Bladet og bilagene avisen modtog.

Eller alt i alt 10 gange så lang tid, som da formiddagsavisen med hjælp fra spindoktoren Thomas Hundsbæk-Pedersen fik de ønskede bilag af Udenrigsministeriet.

————-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*