Årsløn på 1.5 millioner kroner : Grønlandsk politiker forgyldes ved valg til Folketinget

Hans Enoksen (yderst til venstre)
Del artiklen her:

Selv om den tidligere grønlandske landsstyreformand Hans Enoksen er kendt for som minimum at være særdeles kritisk overfor Danmark og danskerne, stiller han alligevel op til Folketinget. Bliver han valgt, kan han se frem til en aflønning på niveau med den danske statsminister.

På samme måde som Færøerne, råder Grønland over to medlemmer af Folketinget. Pladser der næsten per definition går til to venstreorienterede politikere, da Grønland i modsætning til Færøerne, kun i meget begrænset omfang kan mønstre et borgerlige/liberalt modspil til den markante venstreorienterede dominans.

Læs også : Nægter at tale dansk: Skandaleramt politiker med gode chancer for at komme i Folketinget

En af de kandidater der står med fornuftige chancer for at blive valgt, er den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen. En post han sad på som formand for Siumut, hvilket dog fik en brat ende i forlængelse af det såkaldte Sneskredsvalg i 2009. Her mistede Siumut for første gang regeringsmagten, efter et valg præget af en lang række afsløringer af et nærmest ekstremt overforbrug blandt regeringspartiets ministre og andre ledende personligheder – på skatteydernes regning.

En af de ramte var Hans Enoksen, som blev afsløret i at afholde en iøjnefaldende nytårsfest i sin hjembygd – ligeledes betalt af skatteyderne.

 

Løn på niveau med statsministeren

Efter Hans Enoksen forlod posten som formand for Siumut, stiftede han sit eget parti, det stærkt venstreorienterede Partii Naleraq. Her udgør han ledelsen sammen med Pele Broberg, der i Danmark formentligt mest er kendt for en udtalelse til Berlingske om, at blandt andet danskere bosat i Grønland ikke skal have stemmeret, hvis der kommer en grønlandsk folkeafstemning om uafhængighed fra Danmark.

Læs også : Grønlandske public-service-medie vil ikke stå tilbage for kollegaerne på DR : Udbetaler også millionlønninger

Hans Enoksens opstilling til Folketinget må desuden anses for at være markant, fordi en væsentlig del af hans politiske platform handler om modstanden mod Danmark og danskerne. Det selv om, at han oprindeligt blev uddannet fra Ikast Handelsskole.

Læs også : Grønlandsk minister fyrede den af under OL : Brændte over 80.000 kroner af på tur til Sydkorea

Lykkedes det for Hans Enoksen at blive valgt til Folketinget, hvilket bedømt på hans seneste valgtal bestemt ikke må anses for udsandsynligt, kan han se frem til en samlet årsløn på i størrelsesordenen 1.462.536 kroner. Det skyldes, at han således både vil blive medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut og Folketinget – og vil få udbetalt løn begge steder fra.

Muligheden for at udnytte dobbelt- og i enkelte tilfælde trippelmandater, er langt fra unormalt blandt grønlandske politikere. Hvilket i høj grad er muligt, fordi Inatsisartut kun mødes få måneder hvert år.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*