Danmarks dyreste terapi : Nyrups organisation scorer flere tusinde kroner per samtale med trængte unge – hvilket ofte udføres af frivillige

Folketingets pressefoto af Poul Nyrup Rasmussen
Del artiklen her:

Det kan være en særdeles givtig forretning at drive en almennyttig organisation. Specielt hvis det drejer sig om Poul Nyrup Rasmussens Headspace, som gennemfører særdeles bekostelige samtaler med unge med forskellige typer af problemer – på skatteydernes regning.

Headspace Poul Nyrup Rasmussen

– Grundideen i Headspace er, at hjælpen skal være på de unges præmisser – ikke på systemets. Sammenhæng, nem tilgængelighed og samarbejde på tværs er nøglen til at hjælpe unge i Headspace.

På blandt andet denne måde omtaler Headspace sig på sin hjemmeside, hvor den samtidig slår fast, at den blev etableret efter australsk forbillede. Organisationen blev stiftet af Poul Nyrup Rasmussen som en del af det, der kaldes Det Sociale Netværk. Med Poul Nyrup Rasmussen som primus motor, har Headspace i specielt i en række socialdemokratisk ledede kommuner, haft held til at sikre sig store samarbejdsaftaler, der alene i form af kontante tilskud typisk har medført årlige indtægter til Headspace/Det Sociale Netværk på 750.000 kroner.

Bevillinger der først og fremmest er givet til, at Headspaces folk kan gennemføre psykologagtige samtaler med unge, der møder op på organisationens adresser rundt om i landet. Men som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos de kommuner der deltager i ordningen, har det langt fra været en billig oplevelse for skatteyderne.

Læs også : Nyrup påstod hans organisation havde hjulpet 30.000 med at komme i uddannelse : Mange var dog allerede i fuld gang – og organisationen selv mener tallet er forkert

På samme måde som det også fremgår af det fremsendte materiale fra kommunerne til Journalista.dk, at det i høj grad er frivillige og dermed ulønnede medarbejdere hos Headspace, der udfører samtalerne med de unge.

Fakturaer sendt til Gentofte Kommune fra Headspace og indgået aftale

 

Fast pris på omkring de 3.000 kroner per samtale

Det drejer sig eksempelvis om Gentofte Kommune, som i perioden mellem 1. september 2018 og 31. august 2019 har betalt Headspace 750.000 kroner for først og fremmest at afholde en række samtaler med nogle af byens udsatte unge.

Læs også : Nyrups organisation sætter rekord : Påstår at have hjulpet 5% af indbyggerne i Aabenraa Kommune med psykiske, sociale og uddannelsesmæssige problemer

Ifølge Headspaces egne tal, som man tidligere overfor Journalista.dk har afvist at fremlægge dokumentation for, afholdt man i første halvår af 2018 i alt 128 rådgivningssamtaler i Gentofte Kommune. Svarende til at skatteyderne i gennemsnit betalte 2.929 kroner for hver af de samtaler, som blev udført med unge i denne Kommune. En udgift meget lig den, som Ballerup Kommune har haft i perioden mellem april 2017 og april 2018. Den københavnske forstadskommune betalte nemlig 750.000 kroner for 278 samtaler med børn og unge, hvilket medførte en gennemsnitlig udgift for kommunen på 2.698 kroner per samtale.

Læs også : Nyrups organisation scorer kassen på projekt med minimal søgning : Tjener 13.400 kroner per samtale med udsatte børn og unge

Udgiftsstørrelser der går igen for mange af de kommuner, som har gjort eller gør brug af Headspace – og hvis korrespondance med organisationen, som Journalista.dk har fået aktindsigt i.

Aftale indgået mellem Helsingør Kommune og Headspace

 

Usikkerhed om fremgangsmåderne ved afholdte samtaler med sårbare unge

Det fremgår ikke af Headspaces afgivne oplysninger til Gentofte Kommune og Ballerup Komme, hvor lange samtalerne har været med de udsatte unge. Eksempelvis om kommunerne har betalt dyrt for meget korte samtaler, eller om der i stedet har været tale om samtaler som kan sidestilles med egentligt psykologarbejde – og hvem der har udført dem på vegne af Headspace.

Læs også : Kommunaldirektør slog sig løs til julefrokost : To ansatte langtidssygemeldt – og vagter blokerede hans tilbagevenden til festen

Det ligger dog fast, at Headspace tidligere overfor Journalista.dk har oplyst, at man mener ikke man kan opgøre udgifterne til organisationen i forhold til de afholdte samtaler med de unge. Det skyldes ifølge Headspace, at organisationen mener at udføre mange andre former for eksempelvis forebyggende arbejde.

Fakturaer afsendt til Ballerup Kommune fra Headspace og status udarbejdet af kommunen

Del artiklen her:
1 Comment

  1. Mine tanker går på, hvad den almennyttig organisation Headspace puger penge sammen til?
    Jeg kunne ikke rigtig finde noget på deres hjemmeside, udover uddannelse/kurser for frivillige, men tjener jo sig selv ind igen. Der var dog nævnt en fond. Men som jeg læser det, så er det andre fonde der donerer penge til projekt “Brug bolden”.
    Mon Nyrup/andre i toppen lader sig godt betalt?

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*