Dansk klimaforsker kræver nul flyrejser for andre – men flyver selv til miljøkonference i Danmark i stedet for at tage færgen

Syddansk Universitets pressefoto af Sebastian Mernild
Del artiklen her:

Mens Sebastian Mernild er en stor fortaler for at andre skal minimere deres flyvninger, synes han at have en noget mere liberal tilgang til sin egen brug af flymaskiner.

juristkontoret

De seneste årtier har klimadebatten været fyldt med de såkaldte alarmister, som har krævet omgående handling, hvis ikke miljøet skulle tage varig skade. Det både i forhold til den globale opvarmning, men fx også de formodede stigende vandstande, som ville ramme hele kloden.

Blandt de mest markante danske stemmer i den debat, har været Sebastian Mernild. De seneste år via platformen som administrerende direktør for forskningsinstituttet Nansen Center i Bergen i Norge, mens han fra og med dette efterår er at finde på Syddansk Universitet, hvor han får rang af prorektor.

Sebastian Mernild er blandt andet kendt for, at han kræver et opgør med flyrejser, da han mener at man skal gøre brug af alternativer, hvor disse findes. Ellers vil konsekvensen være, at miljøet vil tage uhelbredelig skade.

Læs også : Politikere erklærede sig som klimatosser – hvorefter de tog flyet til Island for at opleve den islandske nationaldag

En vurdering der eksempelvis kan læses ud af det interview, som Sebastian Mernild gav i juli sidste år til magasinet MAIN. Her blev miljøforskeren spurgt om man skulle holde op med at flyve, stoppe med at spise oksekød og om fravalg af sugerør var vejen frem, hvor til svaret fra Mernild lød :

– Det er noget af det, der skal til. Jeg skal ikke dømme dig på, om du spiser oksekød eller flyver oversøisk, men jeg mener, det er vigtigt, at man har klimaet i baghovedet hele tiden – hver eneste gang du træffer et valg eller et fravalg.

Sebastian Mernilds opgørelse over rejseudgifter og -former i forbindelse med Miljøfolkemødet i Middelfart september 2020

 

Kendt fremgangsmåde også hos Klimarådets ledende medlemmer

Dermed skulle man måske tro, at Sebastian Mernild selv ville gå forrest, når det handlede om at finde alternative rejseformer end fly. Eksempelvis når han rejste mellem Danmark og Norge, hvor der er rig mulighed for at tage færgen i stedet for de CO2-storforbrugene fly.

Læs også : Klimarådet kræver opgør med danskernes flyrejser – men dets medlemmer flyver selv jorden rundt på skatteydernes regning

Men som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Middelfart Kommune i forbindelse med 2020-udgaven af Klimafolkemødet, der løb af stablen i september, har dette langt fra været tilfældet. I Middelfart fortalte Sebastian Mernild de få fremmødte, at det var afgørende at nedbringe CO2-udledningen. Alligevel tog han ifølge de fremsendte bilag fra Middelfart Kommune selv flyveren, da han skulle frem og tilbage mellem Bergen og til Danmark – hvorefter resten af turen foregik i personbil. Det på trods af, at Sebastian Mernild kunne have valgt at tage færgen til Danmark, for at køre resten af vejen til Middelfart eller tage toget til det fynske.

Læs også : Eftervederlag fra Folketinget og ministerpension ikke nok for Lykketoft : Scorede 30.000 kroner på klimarigtig paneldebat

Mernild er dog langt fra den eneste markante stemme i den danske miljødebat, som på den ene side har krævet minimering af flyvninger, mens de selv i høj grad har været at finde i verdens lufthavne. Det drejer sig blandt andet om Kathrine Richardson og Jørgen Elmeskov, der begge er medlemmer af Klimarådet, hvis opgave er at rådgive regeringen i miljøspørgsmål. For dem begge gælder, at de har været storforbrugere af flyrejser på skatteydernes regning – inklusiv besøg på eksotiske destinationer.

Del artiklen her:
3 Comments

 1. Det er præcis det, som koster indflydelsesrige personer karrieren for tiden. Anledningen var ganske vist en anden for Frank Jensen og M. Østergaard, Men fælles for dem og klimaforskeren er, at de fortalte alle andre om moral og værdier, men ikke selv har nogen. Personlig er jeg ligeglad med, om forskeren er bonus gold frequent flyer member, hvis bare han ikke prædiker, at andre ikke skal.

 2. Igen:
  Moral er godt – dobbeltmoral er dobbelt så godt.
  Non-stop bliver der prædiket om, hvad VI skal gøre og hvad VI skal ofre –
  ikke hvad de selv skal gøre og ofre.
  Det er nemlig to vidt forskellige ting….Pøblen skal kende sin plads så
  samfundsvogterne og eliten kan producere det “svineri” vi andre skal betale for samt bebrejdes for….

 3. Igen:
  Moral er godt – dobbeltmoral er dobbelt så godt.
  Non-stop bliver der prædiket om, hvad VI skal gøre og hvad VI skal ofre –
  ikke hvad de selv skal gøre og ofre.
  Det er nemlig to vidt forskellige ting….Pøblen skal kende sin plads så
  samfundsvogterne og eliten kan producere det “svineri” vi andre skal betale og bebrejdes for….

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*