Grønlands ”ambassadør” i USA scorer kæmpeløn på 1.157.002 kroner om året

Selvstyreformand Kim Kielsen. Billede : Wiki
Del artiklen her:

Inuuteq Holm Olsen er formentligt ikke et navn, der siger dig ret meget. Men det burde det, for den grønlandske repræsentant i USA har sikret sig et skatteyderbetalt lønniveau, som selv danske ministre må være misundelige over.

– Grønlands Repræsentation i Washington, D.C. blev officielt indviet den 24. September 2014 og placeret i samme bygning som den danske ambassade. Repræsentationschefen blev endvidere i 2015 akkrediteret Canada. Repræsentationen består på nuværende tidspunkt af en udsendt Repræsentationschef og en udsendt ambassadesekretær. I løbet af 2017 vil personalet forøges med en lokalansat sekretær og en praktikant forventes fra efterårssemestret 2017.

Sådan lyder en del af den præsentation, som Grønlands Selvstyre på sin hjemmeside giver af sin repræsentation i USA. Et kontor som drives fra samme lokaler som den danske ambassade i Washington DC, ligesom det danske Udenrigsministerium også på anden måde er behjælpelig med at yde grønlænderne assistance i forbindelse med repræsentationens daglige arbejde.

Læs også : Spahoteller og flyvning på 1. klasse : Grønlandske politikere og embedsmænd brænder 800.000 kroner af på Kina-rejse

Men hvad man fra grønlandsk side dog ikke har fundet den store anledning til at fortælle er, hvad det koster skatteyderne at betale for kontoret og dets drift i Washington DC. Problemerne har været så udtalte, at den grønlandske repræsentations leder, Inuuteq Holm Olsen, over flere måneder har nægtet så meget som at kvittere for modtagelsen af aktindsigtsbegæringer.

Oplysninger om Inuuteq Holm Olsens lønforhold for 2016 fra Udenrigsministeriet

 

Kæmpeløn og skatteforhold sætter danske regeringsmedlemmer til vægs

Derfor har det også været nødvendigt for Journalista.dk at gå til det danske udenrigsministerium, for eksempelvis at få oplyst, hvad Inuuteq Holm Olsen har tjent i den periode, hvor han har ledet den grønlandske repræsentation i USA. Det skyldes at det er den danske stat, der i første omgang lægger ud for Inuuteq Holm Olsens løn, inden der modregnes med grønlænderne.

Læs også : Danmarks Radios top langt fra alene : Selv kollegaerne på Grønland scorer millioner

De fremsendte bilag til Journalista.dk viser, at Inuuteq Holm Olsen i 2017 havde en fast månedsløn på 84.351 kroner, hvortil kom et pensionsbidrag på 10.978 kroner. Derved lå embedsmandens løn i 2017 inklusiv pensionsindbetalingerne, på 1.157.002 kroner. Det for at lede et kontor, der ud over ham selv, består af én yderligere medarbejder, hvis årsløn inklusiv pension er på omkring 450.000 kroner.

Læs også : Selvstyret betalte for samtalebog med Lars-Emil Johansen – bevilget af hans egne

Med de specielle grønlandske skatteforhold betyder det, at Inuuteq Holm Olsen fint kan konkurrere på indtjeningen med menige danske ministre. De tjener i runde tal 1.2 millioner kroner om året, hvilket der skal svares dansk skat af.

Oplysninger om Inuuteq Holm Olsen og assistents lønforhold for 2017 fra Udenrigsministeriet

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*