Kolding Kommune undersøgte først brandingværdien af Obama-besøg efter beslutning om støtte på 1 million kroner til privat forening – hvor borgmesteren sidder i bestyrelsen

Del artiklen her:

Hos Kolding Kommune var de dybt inde i planlægningen af det forestående besøg af Barack Obama i provinsbyen. Så dybt at de allerede et år før arrangementet blev offentliggjort, undersøgte hvilken formodede brandingværdi arrangementet havde – efter markant økonomisk støtte til arrangementet var besluttet.

Barack Obama Kolding Kommune

– Mellem 1 og 2.2 millioner kroner.

Sådan lød konklusionen på den rapport, som Kolding Kommune havde bestilt hos et konsulentfirma i forbindelse med, at kommunen ønskede at få fastslået, hvor stor såkaldt brandingværdi et besøg af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama ville have for Kolding. Et besøg arrangeret af den private forening Business Kolding, der blandt sine bestyrelsesmedlemmer har Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen. Men som aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Kolding Komune viser, var det dog ikke en rapport kommunen bestilte i forbindelse med, at Obama-arrangementet blev offentliggjort i august. I stedet var der tale om at konsulenterne blev sat i gang med opgaven næsten et helt år inden Obamas tale i Kolding, som løber af stablen i slutningen af denne måned.

Læs også : Kommunalbestyrelsesmedlemmer bevilgede sig selv Obama-billetter til 192.500 kroner – men nægter at betale skat af værdien : Det er alene i kommunens interesse vi deltager

De fremsendte bilag til Journalista.dk viser samtidig, at man ikke fra kommunens side foretog sig det store i forbindelse med at finde frem til, hvilket konsulentfirma opgaven skulle tilfalde. Embedsmændene fulgte således blot en anbefaling, de havde fået fra en advokat om, hvem der skulle bruges til at løse den pågældende opgave.

En advokat man fra kommunens side havde konsulteret i forhold til at finde en løsning på, hvordan man lovligt kunne yde det markante økonomiske tilskud til Obama-arrangementet.

Email fra jurist hos Kolding Kommune til advokat i forbindelse med tilsagn om støtte på 1 million kroner til Obama-besøg

 

Jurister i vildrede : Hvordan gør vi det lovligt?

Konsulentfirmaet blev sat i arbejde i 2017 – et år inden, at arrangementet med Barack Obama blev offentliggjort. Men allerede på det tidspunkt var det fastslået, at man fra Kolding Kommunes side ville støtte med 1 million kroner. Hvilket skal ses i sammenhæng med, at Obama-arrangementet i første omgang skulle have fundet sted i december 2017.

Læs også : Kommunaldirektør tjener 2.118.015 kroner om året – men scorer alligevel gratis Obama-billet til 17.500 kroner i frynsegode

Det fremgår blandt andet af en email, som en jurist hos Kolding Kommune den 6. juli 2017 sendte til en advokat :

– Spørgsmålet melder sig nu, hvor kommunen bedst finder hjemlen til støtte på 1 million kroner fra kommunen. Arrangementet er tænkt at finde sted i SDUs (Syddansk Universitets, red.) nye bygning i Kolding, og er ikke tænkt at være åbent for offentligheden. Dog vil en del af de studerende på SDU få adgang til oplægget. De øvrige pladser til oplægget vil blive fordelt mellem arrangørerne, hvorfor vi mener det er vanskeligt at hjemle betaling/støtte i kommunalfuldmagten.

Læs også : Borgmester om kontant støtte på 750.000 skatteyderkroner til Obama-besøg : Godkendt udenfor dagsordenen

Årsagen til at man henvendte sig til advokaten var, at flere af Kolding Kommunes jurister ifølge andre udleverede emails, havde været på kursus i, hvilke lovkrav der gælder, når en kommune støtter et arrangement som eksempelvis Barack Obamas tale.

Følgeskrivelse i forbindelse med aftale indgået mellem Kolding Kommune og konsulentfirma

 

Konsulentfirma ramte lige præcis det ydede tilsagn

I forbindelse med kurset nåede Kolding Kommunes jurister frem til, at det kunne være svært med sikkerhed at fastslå, hvordan værdien af et sponsorat til Obamas tale skulle kunne dokumenteres. Uden en klar opgørelse af brandingværdien, ville det således ikke være muligt for kommunen at støtte med 1 million kroner.

Læs også : Én time efter Journalista.dks afsløring : Borgmester lover 750.000 skattekroner til Obama-besøg

Efter anbefaling fra advokaten nåede man frem til, at dokumentationen skulle komme fra konsulentfirmaet, som advokaten henviste til. I rapporten, som blev udarbejdet i 2017, nåede man fra konsulentfirmaet frem til, at Kolding Kommune med sit på daværende tidspunkt besluttede sponsorat på 1 million kroner, lige præcis havde nået den nedre grænse for dets brandingværdi :

– Det vurderes på baggrund af viden om det generelle marked for verdens mest eftertragtede talere og indsigt i lignende, konkrete sponsoraftaler, at Kolding Kommunes pris for et værtsbysponsorat bør ligge i spændet mellem 1.000.000 kroner og 2.200.000 kroner for et business event med deltagelse deltagelse af Barack Obama.

Læs også : Kaos forud for Obama-besøg : Kolding Kommune nægter at have indgået aftale med arrangører om økonomisk støtte

Det var dog ikke en vurdering, som man fra konsulentfirmaets side brugt mange dage på. I stedet fremgår det af aftalen, at kommunen betalte 7.900 kroner for vurderingen, som skulle udarbejdes på 9 arbejdstimer.

Business Koldings oplysninger til Kolding Kommune om indgået aftale omkring Obama-tale

 

Vurdering fra konsulentfirma om brandingværdi for Kolding Kommune

 

Aftale indgået mellem Kolding Kommune og konsulentfirma om vurdering af brandingværdien af besøg af Barack Obama på Syddansk Universitet

Del artiklen her:
1 Comment

  1. FUP og Fidus ingen tvivl om det og tak Lars for endnu en fremragende reportage!

    Disse politikere trænger til at kom på skolebænken for at lære hvordan man håndtere skattebrogernes penge!

    Vi skal forlange at kontrakten bliver offentliggjort, da forhenværende Barak Obama har sagt hvis det sker så kommer han ikke til DK. Kolding kommune og skatteborgere kan derved spare en masse!

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*