Skandaleramt kommunalt togprojekt udgiver hyldestbog om sig selv – for flere hundrede tusinde kroner

Del artiklen her:

Selv om Aarhus Letbane har forsøgt at skjule udgifterne til sin hyldestbog, glemte de kommunale embedsmænd dog at overstrege en række væsentlige oplysninger.

Aarhus Letbane

– Hvordan opstod tankerne bag Aarhus Letbane? Hvornår skete det? Og hvad fik for alvor projektet på skinner?

Sådan lyder en del af den omtale, som Aarhus Letbane på sin hjemmeside giver af en bog, som det kommunale projekt udgav om sig selv i 2017. Det på et tidspunkt hvor en lang række af de skandaler der har klæbet til det kommunale projekt, endnu ikke var kommet op til overfladen. Eksempelvis Journalista.dks afsløringer af de gigantiske bonusser, som er blevet udbetalt til de i forvejen meget højt lønnede embedsmænd på projektet, der har stået skatteyderne i flere milliarder kroner.

Læs også : Reel gennemsnitlig årslønning hos Aarhus Letbane i 2017 : 1.176.633 kroner – selv sekretæren tjente over 800.000 kroner

Alligevel har det endnu ikke været muligt for letbanen at igangsætte forbindelser til Østjyllands yderområder, hvilket blandt andet har betydet, at indbyggerne i Grenaa og Odder i flere år, har måttet klare sig uden togforbindelse til Aarhus.

Det på trods af at disse byer i meget høj grad har behov for en togforbindelse, så indbyggere med jobs i Aarhus, på den måde kan blive fragtet frem og tilbage.

Fakturaer fra journalist til Aarhus Letbane for tekst til bog

 

Manglende gennemsigtighed hos milliarddyrt kommunalt projekt

Uanset Aarhus Letbanes udtalte problemer og skandaler, har man alligevel fra det kommunale projekts side valgt at udgive en bog om sig selv. En bog hvor udgangspunktet tages i formålet med projektet, hvem der har været involveret og hvordan dele af arbejdet er skredet frem, hvilket alt sammen fremstilles i et positivt lys.

Læs også : Aarhus Letbane om gennemsnitslønninger på 1.2 millioner kroner og gigantbonusser i 2017 : Der har været usikkerhed i ansættelsen

Den slags positive omtale er i sagens natur noget, som Aarhus Letbane har betalt ikke kun journalister, men også trykkerier for at færdiggøre. Men selv om Aarhus Letbane er finansieret af skatteyderne, har man alligevel hos Aarhus Letbane ikke haft den store lyst til at fortælle, hvad der blev betalt for bogen, der på en særdeles positiv måde fortæller letbanens historie.

Læs også : Lønfesten hos Aarhus Letbane langt større end først antaget – også i 2018 : Millionbonusser har stået i kø i skandaleprojekt

Fra Aarhus Letbane lyder forklaringen, at man af hensyn til sine leverandører og deres forretningshemmeligheder ikke vil oplyse om, hvad omkostningerne har været i forbindelse med produktionen af bogen. Det selv om at flere af leverandørerne overfor Aarhus Letbane ellers har oplyst, at man ikke har nogle problemer med at priserne bliver offentliggjort, da der i meget høj grad er tale om listepriser.

På Journalista.dk har vi klaget over fremgangsmåden til Folketingets Ombudsmand, da andre offentlige myndigheder uden held, tidligere har forsøgt at bruge præcis samme fremgangsmåde.

Diverse fakturaer og tilbud til Aarhus Letbane i forbindelse med bogudgivelse

 

Glemte at overstrege aflønning af journalist

På trods af bestræbelserne, er det dog ikke lykkedes helt for Aarhus Letbane at sløre, hvad skatteyderne har betalt for dele af hyldestbogen. Således har man fra embedsmændenes side glemt at overstrege, hvad det momspligtige beløb var for de ydelser, man i forbindelse med bogens tilblive købte hos en lokal journalist.

Læs også : Efter måneders tovtrækkeri : Aarhus Letbane oplyser hvilke medarbejdere der har scoret millionbonusserne hos det skandaleramte projekt – selv sekretæren sikrede sig 239.934 kroner

Således fremgår det af letbanens fremsendelse til Journalista.dk, at journalisten 5 gange afsendte fakturaer til Aarhus Letbane, som hver lød på 20.000 kroner – eller hvad der svarer til i alt 100.000 kroner. Hertil kom så udgifterne til trykningen af de minimum 3.500 eksemplarer, som bogen blev udsendt i. Med andre ord har det kostet skatteyderne flere hundrede tusinde kroner, at Aarhus Letbane fik udarbejdet en bog om sig selv.

Læs også : En rigtig Aarhus-historie : Aarhus Letbane udbetalte gennemsnitlige årslønninger på 1.176.633 kroner til tidsbegrænsede ansatte – som bagefter blev fastansat uden jobopslag

Journalista.dk ville blandt andet gerne have spurgt Aarhus Letbane om, hvorfor man forsøger at skjule omkostningerne til en bog, der er blevet trykt i flere tusinde eksemplarer. På samme måde som vi også gerne ville have hørt letbanen om, hvorfor det i det hele taget var nødvendigt at skrive en hyldestbog om sig selv, når nu projektet indtil nu, langt fra kan siges at have været en succes.

Men Aarhus Letbane er ikke vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*