Kommunegrænserne afgør embedsmændenes løn – og der kan være kæmpe forskel

Pressefoto fra Kommunernes Landsforening
Del artiklen her:

Efterhånden er en håndfuld af landets kommuner nået op på en gennemsnitsløn til sine ansatte på over 500.000 kroner, mens embedsmænd i andre kommuner må klare sig for langt mindre.

Når man taler om kommunalt ansattes løn er formodningen, at forskellen er minimal, fordi den i høj grad er fastsat fra centralt hold via overenskomster. Men gennemgår man de enkelte kommuners samlede lønudbetalinger i forhold til antallet af medarbejdere, er der afgørende forskel.

Det fremgår af en undersøgelse, som Journalista.dk har udarbejdet på baggrund af indhentede aktindsigter hos landets kommuner. Af de 98 kommune har de 64 overholdt reglerne og fremsendt opgørelser over de samlede lønudgifter i 2020, ligesom kommunerne også har angivet hvor mange årsværk, de sidste år rådede over.

Som Journalista.dk kunne offentliggøre tidligere på ugen viser tallene, at kommunale embedsmænd sidste år i gennemsnit tjente lige under 450.000 kroner, når der sker medtagelse af pensionsindbetalinger fra arbejdsgiveren. En løn der har været støt stigende de seneste år, hvor en kommunal embedsmand i 2020 gennemsnitligt kunne se omkring 1.900 ekstra lønkroner gå ind på kontoen i forhold til, hvad indtjeningen lød på i 2016.

Bag tallene gemmer der sig væsentlige forskelle i forhold til, hvad kommunerne betaler medarbejderne. Ofte er der endda tale om, at nabokommuners aflønning kan afvige betragteligt.

 

Kommuner med gennemsnitlig årsløn på over 500.000 kroner

Aktindsigterne viser blandt andet, at det som udgangspunkt er kommunerne nord for København, der er mest rundhåndede med lønkronerne. Det i form af Gribskov Kommune, der i 2020 gennemsnitligt betalte sine embedsmænd 523.012 kroner. Eller hvad der svarer til en smule mere, end hvad de ansatte hos Egedal Kommune og Hørsholm Kommune blev aflønnet med det forgangne år.

Anderledes lavt i lønhirakiet ligger Skive Kommune, Køge Kommune og Greve Kommune, der i 2020 i gennemsnit betalte henholdsvis 381.582 kroner, 364.868 kroner og 385.435 kroner til sine medarbejdere. Dermed tjente de i runde tal 10.000 kroner mindre om måneden, end hvad embedsmændene i det nordsjællandske blev aflønnet med sidste år.

Hvor stor forskel der kan være i kommunernes aflønning af sine ansatte, er Herlev Kommune og Glostrup Kommune gode eksempler på. For selv om de er nabokommuner, var der i 2020 omkring 50.000 kroners forskel på aflønningerne af embedsmændene. Således tjente de i Herlev Kommune sidste år i snit 463.787 kroner, mens kollegaerne i Herlev Kommune gennemsnitligt kunne se 502.155 kroner gå ind på den samlede lønkonto.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*