Roger Buchs gravercenter brugte privat domæne til emails – bagefter blev aktindsigt nægtet i møgsag

Del artiklen her:

Fremgangsmåden er klassisk i forhold til at forsøge at skjule problematiske oplysninger, som en offentlig myndighed ikke ønsker skal nå ud til offentligheden – og en form for markante hindringer, Roger Buch selv tidligere har taget klar afstand fra.

Er der én ting Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Journalisthøjskolen, der typisk forkortet DMJX, har været en stor fortaler for i den årrække han er blevet brugt som medieekspert, er det kravet om videst mulig offentlighed om forholdene indenfor den offentlige sektor. Ikke kun for at sikre at offentligheden får adgang til oplysninger om hvordan skatteydernes penge bruges, men også for at sikre netop offentlighed i sagsbehandlingen.

Derfor skulle man måske også tro, at det netop var det Roger Buch-ledede Gravercenter, der indtil december 2023 var en egentlig del af DMJX, som ville gå forrest i bestræbelserne på at sikre offentligheden adgang til oplysninger omkring centret og dets virke.

Specielt taget i betragtning af, at det over de kommende år modtager over 21 millioner skattekroner.

Men som det fremgår af aktindsigter Journalista.dk har opnået hos Kulturministeriet, synes dette langt fra at være tilfældet. I stedet har der været tale om at Bruno Ingemann, der er centrets daglige leder, har brugt et domæne ejet af ham selv, når han har sendt emails til eksempelvis Kulturministeriet.

Af emailsne Journalista.dk har fået aktindsigt i, fremgår det at Bruno Ingemann henvender sig til Kulturministeriet som ansat ved DMJX. Alligevel har DMJX nægtet udlevering af aktindsigt i mailkorrespondancen, som Bruno Ingemann eksempelvis har haft med Kulturministeriet.

Ifølge DMJXs meget kortfattede svar har det skyldtes, at man ikke ligger inde med emailkorrespondance af denne type.

En meget bekvem fremgangsmåde fra DMJX, der derved har kunnet undgå at udlevere en række problematiske emails, som Bruno Ingemann har skrevet til og modtaget fra Kulturministeriet. Her af fremgår nemlig, at Bruno Ingemnan i november og december 2023 havde særdeles store problemer med at finde juridiske løsninger på, hvordan centret kunne drives videre – på skatteydernes regning.

Det efter at det var blevet fastslået, at driften ikke kunne fortsætte under DMJX, grundet den specielle lovgivning der findes for uddannelsesinstitutioner.

Fremgangsmåden med at flytte korrespondance over på et privat domæne for efterfølgende at nægte udlevering af aktindsigter, skal samtidig ses i sammenhæng med, at juristen Oluf Jørgensen sidste sommer blev tilknyttet gravercentret.

Ansættelsen skete med henblik på, at Oluf Jørgensen ikke kun skulle være centrets ekspert i Offentlighedsloven – men også udvikle brugen af aktindsigt som et såkaldt strategisk journalistisk arbejdsværktøj.

Hverken Roger Buch, Oluf Jørgensen eller lederen af gravercentret Bruno Ingemann, er vendt tilbage på vores henvendelser.

På tilsvarende måde som Julie Sommerlund, rektor på DMJX, heller ikke har ønsket at forklare, hvorfor hendes uddannelsesinstitution har gjort brug af private domæner, når der er sket kommunikation med eksempelvis offentlige myndigheder.

 

Andre artikler om undersøgelsen om Danmarks Center for Undersøgende Journalistik / DMJX

Journalisthøjskolens top bag lukket forening – hvor de kan forgylde hinanden på skatteydernes regning

Roger Buch lovede gratis hjælp til graverprojekter – i strid med millionbevilling

 

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*