Bag nedskæringerne i regionerne : Hænger på milliarddyre lån – og afdragene stiger og stiger

Del artiklen her:

De seneste år har regionerne været ramt af omfattende nedskæringer, der blandt andet har kostet et stort antal medarbejdere på landets sygehuse. En del af forklaringen skal findes i de dyre lån, som regionerne i høj grad har overtaget fra de nu nedlagte amter.

Regionerne

317 fyringer i Region Sjælland og 100 afskeigelser i Region Nordjylland.

Det var blot nogle af de besparelser, som blev offentliggjort i slutningen af 2018 i forbindelse med, at regionernes vedtog deres 2019-budgetter. Besparelser af en type, som langt fra har været enestående de seneste år hos regionerne. Det skyldes at der efterhånden synes at have dannet sig en tradition for, at de i forbindelse med budgetforhandlingerne offentliggør nye nedskæringer, som ikke kun har ramt medarbejderne rundt om på først og fremmest sygehusene. For også patienterne har måttet holde for, ved at der i flere tilfælde er blevet skåret ned på antallet af sengepladser, ligesom sparekniven også er blevet svunget over den generelle komfort rundt om på sygehusene.

Læs også : Rejselysten flåde : Region Hovedstaden har brugt 2.914.120 kroner på studierejser i Sundhedsplatformen – til samme lille amerikanske by

En del af besparelserne handler dog ikke kun om, hvordan regionerne administrere de opkrævede skattekroner. Men i mindst lige så høj grad i forhold til de lån, der afdrages til blandt andet Nordea. For som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos regionerne, har långiverne sikret sig nogle særdeles indbringende aftaler.

Aftaler der for en stor dels vedkommende har det til fælles, at de blev indgået af forløberne for regionerne, de nu nedlagte amter.

Oversigt over lån og afdrag fra de danske regioner

 

Kun én region uden stor låntagning

Det drejer sig eksempelvis om Region Nordjylland, som indenfor de seneste år ikke kun har skullet betale af på en milliardstor gæld, men også har haft stigende afdrag. Således betalte man i 2014 i alt 88.415.587 kroner af på sine lån, hvilket i 2018 steg til 123.438.617 kroner. Det på lån som det slet ikke var Region Nordjylland der stiftede, men i stedet det nu nedlagte Nordjyllands Amt.

Læs også : Tusindvis af muleposer og keyhangers : Region Hovedstaden satte nye rekorder på Folkemødet i 2017

En udvikling der også kendes fra Region Sjælland, som i 2014 betalte 183.000.000 kroner i afdrag til sine kreditorer. En afbetaling der i 2018 var steget til 377.000.000 kroner, svarende til en stigning på 50 procent indenfor blot 5 regnskabsår. I Region Hovedstaden har man også et stort økonomisk efterslæb, som aktuelt udgøres af en gæld på omkring en halv milliard kroner. Det i forhold til Region Sjælland, som indenfor de seneste år fast har afbetalt omkring en kvart milliard kroner til sine kreditorer.

Læs også : Sophie Hæstorp & Co. i Schweiz : Brændte 145.000 kroner af på afslappende program

Eneste region der har holdt sig udenfor låntagning af denne type, er Region Midtjylland.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*