Kassetænkning med arbejdsløse : Kommuner ansætter andre kommuners arbejdsløse med løntilskud – betalt af hjemkommunerne

Del artiklen her:

Løntilskud er på mange måder en jungle. Det kan blandt andet ses ud af, at en række kommuner som Holstebro sender sine ledige med tilskud til andre kommuner, som så på den måde får nedbragt egne lønomkostninger.

Løntilskud

– Butiksområdet i HK Sydjyllands område havde mere end 2000 personer i praktik eller løntilskud i sidste kvartal 2016. Det viser de nyeste tal. Er det rimeligt? Jeg synes det ikke. Der er ingen sandsynlighed for, at de vil finde beskæftigelse på dette område, hvorfor så bruge kræfterne her?

Sådan lød det den forgangne vinter fra formanden for HK Sydjylland, Ole Kjær, da han blandt andet i Jyske Vestkysten kommenterede på den udvikling, som han i kraft af sit medlemskab af det Regionale Arbejdsmarkeds Råd havde iagttaget. Ifølge fagforeningsmanden var problemet samtidig, at der ikke nødvendigvis syntes at være nogen sammenhæng mellem brugen af løntilskud og dets formål om sikring af fordele for både den ledige og virksomheden, selv om arbejdsgiverne sikrede sig offentlige tilskud.

Læs også : Kommune brugte 644.000 kroner på konsulenter – som målgruppen ignorerede

Men det er ikke kun på butiksområdet, at der synes at være en iøjnefaldende brug af mulighederne for at tilknytte medarbejdere med løntilskud. For kommunerne bruger nemlig også selv ordningerne, når de skal have billig arbejdskraft.

Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk blandt andet har opnået hos Holstebro Kommune i forhold til den jyske kommunes udbetalinger af løntilskudskroner til virksomheder og andre offentlige myndigheder.

Oversigt over Holstebro Kommunes modtagere af løntilskud i perioden 2013-2017

 

Selv små beløb jagtes af kommunerne – hos hinanden

Af bilagene fremgår, at Holstebro Kommune i perioden mellem 2013 og 2017 brugte 67.751.562 kroner på løntilskud. Tilskuddet var størst i 2013, hvor der i alt blev udbetalt 20.903.126 kroner til andre arbejdsgivere, mens løntilskuddet i 2017 var faldet til 9.150.504 kroner.

Læs også : Hjemmeplejen i Aalborg hyrer konsulentfirma til filmproduktion, feltarbejde og power points – for 488.750 kroner

Umiddelbart skulle man tro, at det alene var private virksomheder, der på den måde sikrede sig skattekroner til at nedbringe lønudgifterne. Men som opgørelserne viser fra aktindsigterne fremsendt til Journalista.dk, stod de omkringliggende kommuner på det nærmeste i kø, for at få adgang til Holstebro Kommunes kommunekasse. Blandt dem nabokommunen Struer Kommune, som eksempelvis i 2013 på den konto sikrede sig 604.865 kroner, mens det i 2014 drejede sig om 359.995 kroner og i 2015 346.712 kroner.

Læs også : Kommune glemte alt om udbud : Velfærdsfirma scorede millioner

Selv små udbetalinger fra Holstebro Kommune var nogle, som de omkringliggende kommuner havde fokus på at hente hjem. Eksempelvis Ikast-Brande Kommune, der i 2013 modtog 26.598 løntilskudskroner fra kollegaerne i Holstebro.

Oversigt over Holstebro Kommunes modtagere af løntilskud i perioden 2013-2017

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*