Kolding Kommune fortsætter mørklægning af Obama-forløb : Nægter at udlevere oplysninger på trods af tabt tilsynssag

Del artiklen her:

Selv om Kolding Kommune klart tabte en klagesag, fastholder den alligevel at en række væsentlige oplysninger om besøget af den amerikanske præsident skal hemmeligholdes.

Barack Obama Kolding Kommune Jørn Pedersen

– Vi har lagt vægt på, at kommunen blot har henvist til, at det af hensyn til virksomhedens forretningsforhold, herunder til den eventuelle interne beslutningsproces i virksomheden, vil være til væsentlig skade for virksomheden, hvis dette kommer til andres kendskab. Efter vores opfattelse indeholder kommunens begrundelse ikke en konkretisering af, hvilke økonomiske skadesvirkninger det vil have for den omhandlede virksomhed, hvis der gives aktindsigt i de undtagne oplysninger.

Sådan lød det tidligere på måneden fra Ankestyrelsen i dens vurdering af, om Kolding Kommune havde opfyldt de krav, der gælder i relation til udlevering af aktindsigter. Det i forbindelse med at flere medier havde fået afslag på indblik i den korrespondance og de kontrakter, som omhandlede spørgsmål omkring sensommerens arrangement med Barack Obama på Syddansk Universitets afdeling i Kolding.

Læs også : Arrangører af Obama-arrangement har før lovet gigantiske arabiske investeringer i Kolding – nu lover de at tiltrække internationale arbejdspladser i forbindelse med ekspræsidentens tale

Klagesagerne kom som følge af, at Kolding Kommune havde nægtet at udlevere en række oplysninger fordi man påstod, at det ville medføre store problemer for blandt andet arrangøren Foreningen Business Kolding, der i meget høj grad finansiers af Koldings skatteydere og har Koldings borgmester Jørn Pedersen blandt sine bestyrelsesmedlemmer, hvis forhold omkring først og fremmest økonomien i ekspræsidentens besøg blev offentligt kendte. Således mente man fra kommunens side blandt andet, at hvis spørgsmål som Obamas honorar blev offentliggjorte, ville det medfører et gigantisk erstatningskrav fra den tidligere præsident mod Business Kolding.

Det på trods af, at man ellers meget simpelt kan google sig frem til, at Obama tager omkring 2.5 millioner kroner, for at holde den type foredrag, som blev givet i Kolding.

Email udleveret af Kolding Kommune efter afgørelse ved Ankestyrelsen

 

Nægter stadig at give indblik i sagsforløbet omkring aftaleindgåelserne

Argumenterne fra Kolding Kommune blev skudt ned af Ankestyrelsen, som i sin afgørelse nåede frem til, at man ikke fra kommunes side kunne forsøge at aftale sig ud af reglerne om aktindsigt med andre parter. Det ved eksempelvis på forhånd at love Foreningen Business Kolding, at der var en række forhold, der ikke ville blive udleveret til andre end de i forvejen indviede.

Læs også : Venstreminister scorer Obama-billet til 17.500 kroner – og fanfoto med den tidligere amerikanske præsident

Overfor Avisen Danmark forklarede Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, det blandt andet på denne måde :

– Den (afgørelsen fra Ankestyrelsen, red.) forklarer, at Kolding Kommune ikke kan sætte sig ud over offentlighedsloven ved at henvise til en aftale om fortrolighed. Det er ikke så nemt, at to parter blot kan aftale, at vi følger ikke loven

Læs også : Obama-adgangskort uddelt med rund hånd : Universitetsansatte fik billetter til over 200.000 kroner

Med udtalelserne fra Oluf Jørgensen og Ankestyrelsen i baghovedet skulle man måske umiddelbart tro, at Kolding Kommune uden videre ville give fuld aktindsigt i efterspurgte bilag.

Del af advokatrapport om udlevering af aktindsigter i forbindelse med Obama-besøg

 

Kommune fastholder mørklægning af økonomiske forhold omkring Obama-tale

Men som aktindsigter opnået af Journalista.dk viser, har dette langt fra været tilfældet. For i de fremsendte bilag, som var blandt dem Ankestyrelsen vurderede udlevering af, har man fra kommunens side fastholdt en række overstregninger.

Læs også : Hofdame, kommunaldirektør, museumsdirektør, topembedsmænd og spindoktor : Syddansk Universitet uddelte hundedyre Obama-billetter med rund hånd

Det drejer sig ikke kun om vurderinger fra et københavnsk advokatfirma om, hvilke aktindsigter man fra kommunens side er nødsaget til at udlevere. Men også i en email, som den 6. juli i år blev sendt fra den tidligere direktør for Business Kolding, Tommy Langhoff, til blandt andet borgmester Jørn Pedersen og et andet medlem af Business Koldings bestyrelse, den lokale erhvervsmand Otto Clausen. Her i fremlægger Tommy Langhoff en række forhold omkring, hvem det er som er aftalepartneren for Business Kolding om Obama-besøget – og dermed i høj grad også Kolding Kommune, der med et kontant sponsorat på 750.000 kroner var afgørende for, at der kunne indgås en aftale med Barack Obama.

Læs også : Venstreminister scorer Obama-billet til 17.500 kroner – og fanfoto med den tidligere amerikanske præsident

På samme måde som man på trods af udtalelsen fra Ankestyrelsen fortsat nægter at give et fuldt indblik i, hvordan økonomien bag arrangementet er skruet sammen. Det er sket ved at overstrege væsentlige dele af emailen fra Tommy Langhoff, der ellers opstiller hvem der ud over Kolding Kommune og Syddansk Universitet, for alvor skød penge ind i projektet.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*