Midt under rejse til mange hundrede tusinde kroner : Embedsmænd og politikere fik turistoplevelse – på skatteydernes regning

Del artiklen her:

Det kostede skatteyderne omkring den halve million, da det grønlandske Selvstyre rejste til Kina efteråret 2017. Men så var der også både plads i budgettet og rejseplanen til, at embedsmænd kunne komme på klassiske turistoplevelser i det kinesiske.

– Jeg er særdeles glad for de positive tilbagemeldinger på møderne, og det er mit håb, at vi modtager konkurrencedygtige bud i forbindelse med gennemførelsen af de kommende licitationer. Målet er at nedbringe anlægs- og finansieringsomkostninger mest muligt.

Sådan lød det i slutningen af oktober 2017 fra Hans Enoksen, den grønlandske minister for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi, da han overfor Selvstyrets hjemmeside, gjorde status over en rejse til Kina. En tur der ikke kun inkluderede Hans Enoksen, men også regeringskollegaerne Kim Kielsen, Karl Kristian Kruse og Múte B. Egede – samt en lang række embedsmænd. Hvor mange der faktisk deltog på rejsen og hvad den i sidste ende kostede skatteyderne, er dog et åbent spørgsmål. For på trods af en række rykkere og et lovgivningskrav om fremsendelse af bilag indenfor 10 dage, har man fra Selvstyrets side tilsyneladende kun fremsendt en del af de efterspurgte oplysninger.

Læs også : Selvstyret betalte for samtalebog med Lars-Emil Johansen – bevilget af hans egne ansatte

Dem der trods alt er blevet fremsendt til Journalista.dk efter reglerne om aktindsigt viser dog, at det blev en særdeles bekostelig affærer at rejse til Kina. Et estimeret bud på baggrund af de fremsendte bilag viser, at de samlede udgifter kan være løbet op i mindst 500.000 kroner.

Faktura fra Udenrigsministeriet til Grønlands Selvstyre i forbindelse med rejse til Kina i 2017

 

Skatteyderbetalte oplevelser på den kinesiske mur

En væsentlig del af forklaringen på det, skyldes de meget store rejseudgifter. Ikke kun fordi man fra Selvstyrets side valgte at rejse på meget dyre flybilletter, men også fordi overnatningerne skete på 5-stjernede hoteller som Hyatt Regency i Shanghai. Således kostede eksempelvis alene returbilletten mellem København og Beijing for én embedsmand 32.077 kroner, hvortil så kom rejsen frem og tilbage mellem Nuuk og København, overnatninger i Danmark og Kina samt forplejning og repræsentation begge steder.

Læs også : Alternativ forsoning : Selvstyret brugte 44.000 kroner på behåret dansk flag

Med til forklaringen hører også de mange ydelser, som man fra Selvstyrets side indkøbte fra det danske Udenrigsministerium. Herunder eksempelvis en frokost for 95 deltagere, hvilket kostede 21.449 kroner. Samtidig viser de fremsendte bilag, at Udenrigsministeriet også agerede rejsearrangør for de grønlandske embedsmænd og politikere.

Læs også : Departmentschef sikrede sig næsten 1,9 millioner kroner i gyldent håndtryk

Således var det ministeriet der sørgede for, at tre fra den grønlandske delegation kunne komme på besøg på Den Kinesiske Mur. Bedømt på de udleverede bilag, var det skatteyderne, der betalte forskellige former for éntrebilletter – da prisen for besøget på den klassiske turistdestination stod i 755 kroner.

Regning for flybillet for embedsmænd mellem Danmark og Kina

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*