Skærer ned på de svageste : Kommune bruger alligevel 18 millioner kroner – plus det løse – på fodboldstjerner

Del artiklen her:

Når talen falder på nedskæringer i København, er det typisk samfundets svageste, der står for skud. Men når det handler om at stille økonomi og faciliteter til rådighed for multimillionærer, synes der ikke på samme måde at være økonomisk smalhals i hovedstaden.

Københavns Kommune Euro 2020

Normalt bliver EM i fodbold arrangeret af ét maksimalt to værtslande, hvis stadions lægger græstæppe til alle slutrundens kampe. Men sådan bliver det ikke til sommer, hvor en række lande går sammen om at arrangere opgørene. I alt drejer det sig om 12 forskellige lande, som hver stiller et stadion til rådighed for turneringen.

Blandt de anvendte arenaer er Parken i København, som først og fremmest bliver base for Danmarks indledende gruppekampe. Men som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Københavns Kommune, bliver det langt fra nogen billig oplevelse for de lokale skatteydere.

Det på trods af, at hovedstaden ellers i sensommeren 2019 var igennem en ny sparerunde. Det kom frem under det årlige budgetforlig mellem partierne i Borgerrepræsentationen, som blandt andet blev enige om at svinge sparekniven over byens udsatte, handicappede og børn.

Læs også : Regionsråd holdt spareseminar på luksushotel – for 177.781 kroner

Dengang lød det fra politisk hold, at der ikke var andre muligheder, hvis de økonomiske ender skulle mødes i 2020-budgettet.

Københavns Kommunes opgørelser over udgifter til EM i fodbold 2020 i København

 

UEFAs danske advokat kæmpede mod udlevering af oplysninger

Omvendt viser aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Københavns Kommune, at der ikke på samme måde er begrænsninger, når det handler om at støtte det forestående EM i fodbold i København. Således må københavnerne i alt af med 18 millioner kroner, når nogle af verdens højst betalte fodboldspillere indtager Parkens grønsvær.

Læs også : Region Hovedstaden bruger millioner på EM i fodbold – men kun regionsrådsformanden får noget for pengene

Størstedelen af beløbet går til DBU, da det nationale danske fodboldforbund kan se 8.2 millioner kroner gå direkte ind på kontoen i forbindelse med slutrunden. Hertil kommer så de udgifter på 7.7 millioner kroner og 2.1 millioner kroner, som henholdsvis Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har afsat specielt til EM-slutrunden.

Skatteydernes udgifter til den københavnske del af sommerens turnering, er dog langt fra noget, som det europæiske fodboldforbund, UEFA, mente skulle komme til offentlighedens kendskab. Således forsøgte UEFAs danske advokatforbindelse, Gorrissen Federspiel, overfor Københavns Kommune at argumentere med, at tilskuddet på de 8.2 millioner kroner til DBU, ville give et indblik i det, som man fra UEFAs side anså for at være forretningshemmeligheder – hvilket dog blev underkendt af Københavns Kommune.

Læs også : Dyre middage og besøg på værtshuse : Byrådsmedlemmer fra fattig kommune fyrer den af under udenlandsrejser

Oven i beløbet på de 18 millioner kroner, kommer så mere variable udgifter. Således må de københavnske skatteydere eksempelvis også betale for, at Københavns Kommune har været på en række udenlandsrejser i forbindelse med sommerens slutrunde, ligesom det også har været nødvendigt at indkøbe juridisk bistand fra advokatfirmaer.

Udtalelse fra UEFAs danske advokatfirma

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*