DR har i årevis foræret koncertbilletter til sine politiske chefer : Du må ikke vide hvem – af konkurrencemæssige hensyn

Del artiklen her:

Samtidig med at Danmarks Radios journalister igen og igen kræver åbenhed hos dem de undersøger i forhold til fribilletter til politikere, nægter statsmediet selv at udlevere navnene på politikerne, som de seneste år har modtaget gratis billetter fra DR – hvis økonomiske råderum styres af selv samme politikere.

There is no such thing as a free lunch.

Sådan lyder et klassisk udtryk indenfor korruptionsbekæmpelse. Det ud fra en betragtning om, at hvis nogen giver bare én billig frokost, er der en klar formodning om en modydelse.

Betragtningen er gået igen også i Danmark de seneste måneder i forbindelse med en diskussion om, hvorvidt det overhovedet er lovligt for politikere, at tage imod eksempelvis gratis festivalbilletter.

Læs også : Festdag på DR : Alle ansatte får kæmpe lønforhøjelser

Overfor Danmarks Radio vurderede juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage i slutningen af juni i år, at selv minimale gaver kunne være i strid med lovgivningen, fordi de skaber risiko for en uønsket afhængighed :

– Det er ikke i overensstemmelse med gavereglerne eller de almindelige forvaltningsretlige principper, hvis man blot får det som en gave og mulighed for at deltage frit. Det skal have en begrundelse som for eksempel, at man bruger lejligheden til at diskutere nogle forhold ved festivalen.

 

Tradition for at give politikere fribilletter til koncerter

Danmarks Radio selv er ikke kun blandt de skatteyderfinansierede organsationer, hvis eksistens og økonomiske forhold dikteres af Folketingspolitikerne. Statsmediet er nemlig også blandt organisationerne, der konsekvent tilbyder frynsegoder til sine politiske chefer via eksempelvis gratis billetter til koncerter i DRs Koncertsal.

Læs også : DR ansætter 28-årig med få års erfaring i millionjob – mørklægger hendes eksakte aflønning

Forhold der fremgår af aktindsigter Journalista.dk har opnået i nyhedsbreve, som statsmediet de seneste år fast har sendt ud til blandt andet Folketingsmedlemmer :

– I DR har vi tradition for at stille et antal fribilletter til koncerter og arrangementer i DR Koncerthuset til rådighed for ministre og medlemmer af Folketinget med det formål at give indblik i DR’s aktiviteter. Da det i særlig grad er relevant, at Kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg er godt orienteret, sender vi 3-4 gange om året et nyhedsbrev, som fremhæver et udvalg af de forskelligartede arrangementer, DR gennemfører og lægger hus til.

Læs også : Scorer gyldent håndtryk på 1.6 millioner kroner – efter ét års ansættelse hos DR

Af nyhedsbrevene fremgik samtidig et link til aktuelle koncerter, som politikerne kunne melde sig til, uden at skulle betale for billetterne.

Men hvem det er som de seneste år har modtaget gratis billetter fra Danmarks Radio, er ikke noget som statsmediet mener, offentligheden har krav på at få oplyst.

 

DR : Konkurrencemæssige hensyn ligger bag

Det fremgår af en email, som Danmarks Radios juridiske afdeling, DR Jura, har sendt til Journalista.dk :

– Det er DR’s vurdering, at oplysninger om gratis billetter til koncerter afholdt som led i DR’s anden virksomhed er undtaget fra retten til aktindsigt i medfør af offentlighedslovens § 33, nr. 3. Efter § 33 nr. 3 kan retten til aktindsigt begrænses i det omfang, det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til det offentliges økonomiske interesser, herunder udførelsen af det offentliges forretningsvirksomhed.

Læs også : Lønfesten fortsætter på DR : Direktionen tjener nu 12 millioner kroner om året – før bonusser

Af samme email fremgår, at DR kræver oplysningerne undtaget af konkurrencemæssige årsager. Det i forhold til konkurrencen statsmediet driver med virksomheder, der ikke modtager statsstøtte :

– DR Koncerthuset drives i konkurrence med andre – private – koncertvirksomheder. Det er DR’s vurdering, at de pågældende oplysninger kan undtages efter offentlighedsloven § 33, nr. 3.

Læs også : Skandaleramt eventchef agerede sælger for TV2 og DR : Sikrede kæmpe tilskud fra efterskoler til dækning af gymnastikopvisning

En påberåbelse af konkurrencemæssige hensyn der sker på trods af, at billetterne Danmarks Radio de seneste år fast har udstedt til sine politiske chefer har været gratis for modtagerne – og at deres almindelige priser er fremgået af Koncerthusets hjemmeside.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*