Dommeren er dømt for at have misbrugt sin stilling, ved at forsøge at tale sig ud af en bøde, for at køre uden billet i en bus.
Det hører til sjældenhederne, at en dommer bliver stillet for Den Særlige Klageret. Instansen der behandler sager og afsiger domme mod dommere og andre, der er ansat ved domstolene.
Men det var tilfældet i slutningen af januar, da Den Særlige Klageret tog stilling til en sag, rejst mod en såkaldt retsassessor. Det vil sige en medarbejder lige under en traditionel byretsdommer, men med mulighed for at afsige domme og kendelser på egen hånd. Sagen omhandlede hvorvidt en adfærd udvist af en retsassessor, havde været i strid med kravene, der kan stilles til en retsassessor. Hvilket retten vurderede, havde været tilfældet.
Men fordi afgørelser af denne type er anonymiserede, er det ikke umiddelbart muligt at få oplyst navnet på retsassessoren. På samme måde som det heller ikke umiddelbart er muligt at få oplyst, om det har haft egentlige konsekvenser for retsassessoren, at vedkommende er blevet dømt af Den Særlige Klageret.
For at få oplyst navnet på den dømte retsassessor, har vi på Journalista.dk siden domsafsigelsen blandt andet henvendt os til Movia, for at få udleveret en række forhold omkring dommen. Det skyldes at flere af Movias medarbejdere, medvirkede i forhold med relevans for forløbet.
Skandaleramt ret med endnu en påfaldende sag
Således var det i en af Movias busser, at den dømte retsassessor skulle have udtalt, at vedkommende aldrig kunne finde på at snyde med en billet, grundet et arbejde som ”dommer”. Samtidig oplyste den dømte retsassessor ifølge en klage indgivet af Movias faste advokatforbindelse, at denne skulle have oplyst billetkontrollørerne om, at vedkommende godt vidste, hvem de var. Det skyldtes at retsassessoren tidligere havde dømt i en straffesag, hvor samme billetkontrollører havde vidnet.
Hos Movia har ønsket om at udlevere navnet på den dømte retsassessor dog langt fra har været udtalt, da det offentligt finansierede og ejede trafikselskab nu i to omgange har måttet indkassere nederlag i klagesager hos Ankestyrelsen.
Læs også : Retspræsident ignorerer henvendelser : Nægter at udlevere lovpligtige oplysninger om medarbejder
Omvendt har man fra Movias side nu fremsendt en delvis udskrift af en retsbog der viser, at straffesagen hvor Movias billetkontrollører vidnede, skete ved Retten på Frederiksberg. Eller sagt på en anden måde, så er det her, at den dømte retsassessor har sin daglige gang.
Læs også : Skandaleramt dommer hånede sørgende efterladt : Godt du ikke har flere forældre der kan dø
Det er dog langt fra enestående, at Retten på Frederiksberg er en del af iøjnefaldende sager. Således har vi på Journalista.dk tidligere kunnet dokumentere, at en retsassessor herfra var særdeles direkte overfor en sørgende. Det skete da den efterladte under et besøg i skifteretten af retsassessoren fik at vide, at hun nu ”ikke havde flere der kunne dø” – hvilket i hvert fald retsassesoren glædede sig over. Retten på Frederiksberg har også igennem en længere periode nægtet at udlevere lovpligtige oplysninger, ligesom en af dens assessorer, Ulla Otken, måtte omgøre en dom, fordi hun nødtvunget erkendte, at hun havde misforstået reglerne.
Vær den første til at kommentere