Grønlandsk ”ambassadør” i USA fyrer den af med gigantløn – og lejlighed til over 18.000 kroner om måneden

Del artiklen her:

Inuuteq Holm Olsen er ikke kun en embedsmand, der tjener mere end danske ministre. Grønlands repræsentant i USA har også gjort brug af en lejlighed i en prisklasse, som må anses for særdeles iøjnefaldende.

– Grønlands Repræsentation i Washington, D.C. arbejder for at styrke de bilaterale relationer mellem Grønland og USA og Grønland og Canada på en række områder: Politisk, økonomisk, handelsmæssigt, på uddannelsesområdet, forskningsmæssigt og kulturelt.

Sådan lyder en del af den præsentation, Grønlands Selvstyre på sin hjemmeside giver af den repræsentation, som blev åbnet i USA i 2014. Det skete i samme bygning som den danske ambassade i den amerikanske hovedstad, ligesom man fra dansk side også på en række andre områder har været behjælpelig i opstarten og driften af den grønlandske repræsentation i Guds eget land.

Læs også : Spahoteller og flyvning på 1. klasse : Grønlandske politikere og embedsmænd brænder 800.000 kroner af på Kina-rejse

Men hvad man fra grønlandsk side på ingen måde har haft lyst til at oplyse om er, hvad det koster at drive en miniambassade i Washington DC. Således har dens daglige leder, Inuuteq Holm Olsen, igennem flere måneder nægtet så meget som at kvittere for modtagelsen af aktindsigtsbegæringer.

Derfor har det også været nødvendigt for Journalista.dk at gå til det danske udenrigsministerium, for at få oplysninger om, hvad det koster at drive repræsentationen.

Faktura for Inuuteq Holm Olsens midlertidige indkvartering i Washington DC

 

Udlejer med fokus på kræsne kunder

Det skyldes at en lang række udgifter i forbindelse med Grønlands repræsentation i Washington DC er nogle, som Udenrigsministeriet lægger ud for, således at der efterfølgende modregnes overfor grønlænderne. Det drejer sig eksempelvis ikke kun om den løn, som udbetales til Inuuteq Holm Olsen, men også om den midlertidige indkvartering i Washington DC, som er blevet betalt af skatteyderne.

Læs også : Danmarks Radios top langt fra alene : Selv kollegaerne på Grønland scorer millioner

Det skete i perioden mellem den 31. januar og 28. februar 2014, hvor Inuuteq Holm Olsen ifølge de fremsendte bilag til Journalista.dk, boede i et lejlighedskompleks i den amerikanske hovedstad. Det til en pris på 3.350 amerikanske dollars, hvilket på tidspunktet for udstedelsen af fakturaen fra udlejeren, svarede til 18.459,17 kroner. Ifølge udlejerens hjemmeside, har firmaet specialiseret sig i udlejning af lejligheder til kræsne forretningsfolk og embedsmænd, som i kortere eller længere perioder er bosat i Washington DC.

Læs også : Selvstyret betalte for samtalebog med Lars-Emil Johansen – bevilget af hans egne ansatte

I går kunne Journalista.dk afslører, at Inuuteq Holm Olsen har en årsløn, der ligger på den pæne side af 1.1 million kroner. Hvis der sker inddragelse af de specielle grønlandske skatteforhold betyder det, at han efter skat har en større indtjening end menige danske ministre. De tjener nemlig årligt i runde tal 1.2 millioner kroner, som de i forhold til Inuuteq Holm Olsen, brandbeskattes af.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*