Kendisjournalist krævede fuld åbenhed : Men hendes egen fede aftale kunne ingen andre byde på – og forhandlingerne foregik mundtligt uden referat

Del artiklen her:

Lige så stor åbenhed Karen Bro krævede under sin tid som chefredaktør på Ekstra Bladet, lige så svært er det at få svar på, hvad der præcist gik forud, da hun sikrede sig en iøjnefaldende aftale med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

– God journalistik afslører forskellen på det, der siges, og det, der gøres. Politikere og andre magthavere skal ikke have lov til at lyve, de skal ikke have lov at love ét og gøre noget andet. Ikke uden at vi i pressen konfronterer dem og beder dem tage sandhedsmedicinen.

Sådan lød en del af det indlæg, som Karen Bro skrev til Ekstra Bladet tilbage i december 2015, mens hun var chefredaktør på avisen. En post hun forlod i 2019, for i stedet at blive tilknyttet 5Media. Det blev dog blot til en kort tilknytning til 5Media, da Karen Bro efter eget udsagn forlod det, efter uenigheder med ejeren om den redaktionelle linje.

Læs også : Journalisthøjskolen valgte absolut dyreste løsning ved kontroversiel videofilm

Udsagnet om at god journalistik afslører forskellen på det, der siges, og det, der gøres, kom fra Karen Bro i forlængelse af skandalen om Michael Qureshi. Det da Ekstra Bladets daværende sportsjournalist blev afsløret i, at han havde opfundet interviews, der aldrig havde fundet sted. Dækningen af sagen betød, at avisen anført af Karen Bro krævede fuld åbenhed hos ikke kun magthavere, men også journalister og medier selv.

Aftale indgået mellem DMJX og Karen Bro omkring MeToo-projekt

 

Ingen notater om stor ordre – forhandlet på plads mundtligt

Men samme grundtanke om fuldstændig åbenhed synes dog ikke at gælde, når det handler om den konsulentaftale, som Karen Bro sidste år sikrede sig med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der normalt forkortes DMJX. Som Journalista.dk har beskrevet de seneste dage, var det en aftale, der inklusiv moms, sikrede den tidligere Ekstra Blads-journalist 250.000 kroner. Det for i høj grad at interviewe tidligere kollegaer, ligesom skatteyderne også betalte for, at hun skrev 10 artikler til et privat medie.

Læs også : Ingen smalle steder : Journalisthøjskolen betalte 242.500 kroner for kontroversiel reklamefilm

På Journalista.dk har vi begæret fremsendelse af de dokumenter, der relaterer sig til forløbet forud for aftaleindgåelsen med Karen Bro. Eksempelvis om andre end kendisjournalisten fik lov til at byde ind på opgaven, samt hvad disse bud i givet fald lød på. Men fra DMJX lyder det i en email alene, at man ikke ligger inde med sådanne oplysninger, eftersom ingen andre tilsyneladende fik lov til at byde på Karen Bros konsulentaftale :

– Der findes ikke sådanne dokumenter på sagen, idet opgaven ikke har været sendt i udbud, da aftalesummen ikke overstiger de udbudsretlige tærskelværdier. Anmodningen kan derfor ikke imødekommes.

Læs også : Bruger million på kunst – mens eleverne forsvinder og lærerne fyres

Samtidig lyder det fra DMJX, at aftaleindgåelsen med Karen Bro i meget høj blev baseret på samtaler, som der ikke efterfølgende blev nedskrevet referater fra :

– Forhandlingerne om rammerne for opgaven er foregået mundtligt på møder, og at der derfor ikke findes dokumenter på sagen af den type, du efterspørger.

På Journalista.dk har vi kontaktet Karen Bro for blandt andet at få en udtalelse om, hvordan hun forholder sig til den noget begrænsede indsigt i forløbet omkring aftalen, hun sikrede sig med DMJX. Specielt når man tager i betragtning, at hun under sin tid på Ekstra Bladet, var en stor fortaler for fuldstændig åbenhed.

Men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Beskrivelse af Karen Bros projekt med DMJX

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*