Ny mørklægning på statsmediet: DR kræver udgifter til skandaledokumentar hemmeligholdt

Del artiklen her:

På Danmarks Radio går embedsmændene særdeles langt i bestræbelserne på at undgå, at offentligheden skal blive bekendt med, hvad det skatteyderfinansierede statsmedie betalte til skandaledokumentaren Grønlands Hvide Guld.

Millioner af skattekroner – alene fra Det Danske Filminstitut – der sikrede firmaet Wintertales ApS og dets indehaver Michael Bévort et kæmpe overskud. Det for at stå bag skandaledokumentaren Grønlands Hvide Guld, som Danmarks Radio tidligere på året fjernede fra alle sine platforme, efter at det blandt andet kom frem, at Wintertales ApS havde valgt at se bort fra en ekspertudtalelse, der fastslog at de udregningsmodeller Michael Bévort og hans ansatte havde gjort brug af, var åbenlyst forkerte.

Ifølge den nu slettede dokumentar, havde Danmark alene haft indtægter fra driften af en mine i Grønland. Derved skulle Danmark have sikret sig et overskud, som ikke kun havde været i stand til at skabe, men også drive velfærdsstaten.

Kritikken mod DR-dokumentaren, der kom i forlængelse af andre skandaledokumentarer om Simon Spies og en dreng som skulle være blevet myrdet af politiet men som levede i bedste velgående, blev så omfattende, at statsmediet så sig nødsaget til at fyre den ansvarlige redaktør Thomas Falbe.

Vel og mærke en afskedigelse, der medførte en millionudgift til skatteyderne.

Ved siden af millionerne af skattekroner som Det Danske Filminstitut har betalt til Michael Bévort via Wintertales ApS, er det meget åbne spørgsmål, hvor stor en udgift Danmarks Radio har pålagt skatteyderne at betale for Grønlands Hvide Guld.

Men lige så hurtige Danmarks Radio har været til at udbetale pengene til Wintertales ApS, lige så lidt synes de at have lyst til at fortælle, hvad udgiften har været.

Det senest i forbindelse med en aktindsigtsbegæring til Det Danske Filminstitut fra Journalista.dk, hvilket DR igen og igen har trukket i langdrag. Således skulle der gå omkring 3 måneder, uanset et almindeligt sagsbehandlingskrav på 7 arbejdsdage, før Det Danske Filminstitut endeligt svarede på vores henvendelser.

Her i tilslutter Det Danske Filminstitut sig i en afgørelse Journalista.dk har påklaget, at Danmarks Radio ikke kun mener, at kunne påberåbe sig en række specialbestemmelser indenfor lovgivningen. Men også at det skulle være ødelæggende for konkurrencesituationen indenfor produktionen af dokumentarudsendelser til Danmarks Radio, hvis udgifterne til Wintertales ApS kom til offentlighedens kendskab.

I sin indstilling til Det Danske Filminstitut skriver Malene Lei Raben på vegne af Danmarks Radio, at statsmediet samtig kræver manglende brug af det såkaldte princip om meroffentlighed. Et princip der ellers i situationer som denne, skulle sikre offentligheden yderligere muligheder end normalt, for at få adgang til relevante oplysninger.

Specielt i en situation, hvor statsmediet har erkendt kritisable fremgangsmåder.

Mørklægningen af udgifterne til Grønlands Hvide Guld, kommer i forlængelse af, at Danmarks Radio eksempelvis også har nægtet at oplyse, hvad skatteyderne måtte betale for et seminar, som handlede om anti-hvidhed. Lige som det skatteyderfinansierede medie har nægtet at udlevere væsentlige oplysninger omkring generaldirektør Maria Rørbye Rønns fratræden og forhold, der kunne belyse om skuespilleren Martin Brygmann har haft ret i kritikpunkter omkring DRs dækning af hans MeToo-sag.

Krav om mørklægning har der eksempelvis også været fra DR-studieværten Kåre Qvist i forhold til, hvad skatteyderne betaler ham for højt lønnede bijobs.

 

Andre artikler om Det Danske Filminstitut

Storforbugende filmfolk fløjtende ligeglade med Ombudsmanden – dækker over DR-skandale

Filmfolk har ubetalte regninger for 70 millioner kroner – brugte flere hundrede tusinder på festival i Berlin

Filmfolk skjuler gigantisk overforbrug: Behandler regnskabsbilag som statshemmeligheder

Fik to gyldne håndtryk indenfor to år – fra samme arbejdsgiver

Filmfolk brugte 100 millioner skattekroner på VIP-biograf: Fik gyldne håndtryk på 1.5 millioner kroner

Kun det bedste godt nok til statens filmfolk : Bruger 62.000 kroner på at leje ferielejlighed i Sydfrankrig

Filmfolk inviterede indenfor til gigantisk reception – og sendte regning for festivaldeltagelse for over 200.000 kroner videre til skatteyderne

Statslige filmfolk fyrer den af under sydens sol : Bruger – igen – over 300.000 kroner på festival

Røde Frank” gik til angreb på samfundets top – er nu selv blevet en del af den med højt lønnet job

Amok i annoncer : Filminstitut brugte 150.000 kroner på Oscar-uddeling

Filmfolk forsøgte at skjule kæmpe forbrug af vin, øl og champagne under sydens sol på skatteydernes regning

Filmfolk fester for flere hundrede tusinde kroner under festivaler – og forsøger at skjule regningers årsag

Drak for 18.273 kroner på 2.5 time : Filmfolk brændte 275.918 kroner af i Hollywood

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*