Ubetinget fængselsstraf kan betyde afslutning på borgmesters politiske karriere

Pressefoto fra Hjørring Kommune af borgmester Arne Boelt
Del artiklen her:

Senere på ugen skal Hjørrings borgmester Arne Boelt i retten for bagvaskelse. Bliver han dømt, kan det betyde afslutningen på hans karriere som sin kommunes førstemand.

Arne Boelt Hjørring Kommune

– Det er ganske alvorligt, når man fratager folkevalgte retten til at repræsentere deres vælgere. Nu får vi så skrevet ind i loven, hvornår man ikke længere er værdig til at være i lokalpolitik.

Sådan lød det ifølge Ritzau i slutningen af december 2017 fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille, da økonomi- og indenrigsministeren fremlagde en politisk aftale, der ikke kun ville nedlægge valgbarhedsnævnene, men også sætte klare rammer for hvornår, at politikere skal træde tilbage som følge af en dom.

Læs også : Hjørrings borgmester fyrede den af på ikonisk restaurant i Boston : Gav 12.000 kroner i drikkepenge – efter middag i privat værelse

Mens det tidligere har været politisk udpegede medlemmer af valgbarhedsnævnene, der har skullet foretage vurderingerne, er det nu langt mere overskueligt. Den foretages nemlig af domstolene i forhold til, hvorvidt en politiker idømmes en ubetinget fængselsstraf eller ej. Sendes en politiker bag tremmer ryger den politiske post automatisk, mens den beholdes, hvis der alene sker idømmelse af bøder og betinget fængsel.

Et spørgsmål der er særdeles relevant for Hjørrings socialdemokratiske borgmester Arne Boelt, når han på torsdag træder ind i Københavns Byret.

 

Stævning : Borgmester beskyldte advokat for at smøre afføring på hans dørhåndtag

For her kræves han nemlig idømt en ubetinget fængselsstraf for udtalelser, han ifølge stævningen blandt andet er kommet med i en udsendelse på Hjørring Antenneselskabs kanal HAS i november 2017. Her skulle han ifølge sagen anlagt af den københavnske advokat Trine Ødemotland, blandt andet havde beskyldt hende for at have smurt afføring på dørhåndtaget til hans hoveddør.

Læs også : Skandaleramt borgmester forgylder embedsmænd : Sikrer millionærer ekstra millioner i bonusser

Udtalelser som advokaten takserer til en overtrædelse af Straffelovens bestemmelse om bagvaskelse, hvilket er niveauet over injurier. Som tommelfingerregel kan injurier anses for forkerte og krænkende påstande, mens bagvaskelse typisk omtales som bevidst forkert fremsatte krænkende påstande. Forskellen ligger også i strafudmålingen, som for injurier reelt består i bøder, mens der for bagvaskelse typisk er tale om en strafferamme startende med ubetinget fængsel.

Læs også : Borgmester førte an under våd middag : Spiste og drak for 18.000 kroner på sea food-restaurant

Det er denne straf, som advokat Trine Ødemotland går efter, at Hjørrings borgmester skal idømmes på torsdag. Sker det, vil hans politiske karriere således kunne være et afsluttet kapitel.

Arne Boelt er ikke vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*