Radioværter scorer millioner på stationer uden studier – betalt af skatteyderne

Del artiklen her:

ABC-Gruppen i Randers driver ikke kun reklamefinansierede radiostationer og har en væsentlig andel af den statsfinansierede taleradio R4dio. En række af dens ledende medarbejdere sidder også tungt på magten i en række såkaldt ikke-kommercielle radio- og tv-stationer, der hvert år henter millioner af kroner hjem i offentligt tilskud.

juristkontoret

De seneste uger har ikke-kommercielle radio- og tv-stationer trukket overraskende store overskrifter, efter at Journalista.dk i samarbejde med Indblik.net har kunnet afdække et stort antal ikke-kommercielle radio- og tv-stationer knyttet til Radio Diablo, der er hovedaktionær i den kriseramte Radio Loud. Således driver personkredsen omkring Radio Diablo, hvilket først og fremmest vil sige medejerne Martin Brandt Larsen og Hans Henrik Andersen, Svendborg Lokalradio, Faaborg-Midtfyn Lokalradio, Ærø Lokalradio og Sydfyn TV, hvilket årligt medfører statsstøtte på over en million kroner.

Læs også : Radio Louds bagmænd scorer millioner i statsstøtte på radioer uden studier, samsendinger og tv-forening med base på deres kommercielle radiostation

Samtidig har Journalista.dk og Indblik.net kunnet dokumentere, at det ikke kun er Radio Diablo, som har en række ikke-kommercielle stationer tilknyttet. Det drejer sig også om Klinkby-brødrene, der ligeledes er aktionærer i Radio Loud. De driver således Radio Sønderjylland, Radio Varde, Radio Haderslev og Radio Bob, som staten betaler et årligt driftstilskud til på den gode side af en halv million kroner. Det selv om at ingen af stationerne har egne studier, ligesom en af dem sågar er registreret hjemmehørende på en jordbærplantage.

Læs også : Loud-bagmænd handler med sig selv for millioner af skattekroner – så tæt forbundne er de

Ligeledes driver endnu en Radio Loud-aktionær, Morten Krarup Nielsen, TV Vestjylland, der årligt modtager lige over 700.000 kroner i statstilskud. Det selv om at der synes at være afgørende forskel på de programmer han stillede skatteyderne i udsigt ved indsendelsen af sin ansøgning, og så de programmer, der rent faktisk sendes på TV Vestjylland.

Personkredsen i og omkring ABC-Gruppens mange ikke-kommercielle radio- og tv-stationer

 

ABC-folk bag en lang række ikke-kommercielle radio- og tv-stationer

Det er dog ikke kun blandt medejerne på Radio Loud, at den iøjnefaldende fremgangsmåde med at oprette et stort antal ikke-kommercielle radiostationer findes. For også hos den anden statsfinansierede taleradio, R4dio, kendes fremgangsmåden via ABC-Gruppen, der drives fra Randers med udgangspunkt i de store kommercielle stationer Radio ABC og Radio Alfa. R4dio holder til hos Jysk Fynske Medier i Aarhus, hvor den fysisk ligger placeret på etagen over Aarhus Stiftstidende.

Læs også : Driver radio fra jordbærplantage og har studie i mobilmast : Loud-brødre scorer 500.000 kroner om året i tilskud til natradioer uden programplaner

Det drejer sig om stationerne Viborg Nærradio, Mariagerfjord Lokalradio og Skive Lokalradio, som alle er kendetegnet ved, at de i bestyrelserne har en markant repræsentation af medarbejdere fra ABC-Gruppen. Ligesom det også er medarbejdere hos ABC-Gruppen, der ikke kun udgør den afgørende del af bestyrelsen hos TV Kronjylland, men også studieværterne i skikkelse af Bo Ørris Nielsen og Alice Sahinkuye.

Læs også : Loud-direktør med pumpet CV : Påstod at have arbejdet for nedlagt universitet

Det er dog ikke ABC-Gruppens direktør og hovedaktionær, Ole Riis Sønderby, der fremstår som omdrejningspunktet for de mange statsfinansiere stationer. Det er i stedet studieværten på Radio Alfa, Poul Foged, som desuden driver TV Midtjylland sammen med sin kone, Sigga Møller Foged, der sideløbende er ansat i ABC-Gruppen.

 

Millioner af skattekroner til stationer ledet af studieværter hos ABC-Gruppen

Således sidder Poul Foged eksempelvis i bestyrelsen for TV Kronjylland, der årligt modtager et tilskud fra skatteyderne på i runde tal 730.000 kroner – hvilket også er det beløb, der hvert år går ind på kontoen hos TV Midtjylland. Bestyrelsesformanden for TV Kronjylland er Henrik Henneberg, der til dagligt arbejder som eventchef i ABC-Gruppen.

Læs også : Loud-medejer leverer ikke lovede udsendelser på sin statsfinansierede tv-station – og offentliggør ikke lovpligtige oplysninger

Poul Foged har samtidig rang af bestyrelsesmedlem i Skive Lokalradio, hvis formand er Pernille Frederiksen. Hun er daglig leder af Radio Skive, som har ABC-Gruppen blandt sine ejere. Det sidste bestyrelsesmedlem i Skive Lokalradio er Casper Bach Christensen, der normalt lægger sin arbejdskraft som studievært på Radio Skive.

Læs også : Overholdt ikke sin sendetilladelse : Radio Loud-bagmand sendte ikke lovet taleradio

Når der er bestyrelsesmøde hos Viborg Nærradio, løber man også ind i Poul Foged. Det skyldes at han her er formand, mens de resterende bestyrelsesmedlemmer, Jan Bjerrum og Verner Ankjær Johansen, begge har det til fælles, at de arbejder som studieværter på ABC-Gruppens stationer.

Hertil kommer Mariagerfjord Lokalradio, hvis bestyrelsessammensætning henstår noget i det uvisse. Det skyldes at stationen ikke har oprettet en hjemmeside med disse oplysninger, hvilket ellers er blandt forudsætningerne for at opnå offentlige tilskud. Det står dog klart, at formanden for foreningen bag den ikke-kommercielle radiostation er Puk Rosendahl, der til dagligt er regnskabschef hos ABC-Gruppen.

 

Loud-aktionærer under skærpet tilsyn for lignende fremgangsmåde

Til hver af radiostationerne tilknyttet ABC-Gruppens medarbejdere, knytter der sig et årligt skatteyderbetalt tilskud på omkring 130.000 kroner. Eller hvad der svarer til, at stationerne hvert år har sikret sig et statstilskud på i størrelsesordenen 532.000 kroner.

Læs også : Radio Loud i varemærkesag : Beskyldes for at have registreret sit navn efter henvendelse om krænkelse

Oven i kommer tilskuddet til TV Kronjylland og TV Midtjylland hvilket gør, at medarbejderne hos ABC-Gruppen årligt modtager lige under 2 millioner kroner i statsstøtte til deres forskellige ikke-kommercielle stationer. Det selv om ingen af disse har egentlige studier, hvilket eksempelvis kan ses ved, at flere af dem ikke har andre kontaktadresser end privatadresserne for formændene.

En fremgangsmåde der i høj grad ligner den, som Radio Louds bagmænd i den forgangne uge kom under skærpet tilsyn for. Det skete kort inden et samråd i Folketinget med kulturminister Joy Mogensen, som blandt andet blev bedt om at tage stilling til fremgangsmåden.

Læs også : Radio Louds Instagram-profil pumpet op med falske følgere – men stationen nægter at have betalt fattige brasilianske børn

Under samrådet oplyste hun, at det i første omgang bliver Radio- og TV-Nævnet, der skal vurdere lovligheden.

Læs også : Loud-bagmænd plagierer igen og igen – men går selv hårdt til angreb på enhver de mener minimalt krænker deres egne rettigheder

Ingen af kontaktpersonerne for stationerne ledet af personkredsen omkring ABC-Gruppen nævnt i denne artikel, er vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

Læs også : Chefredaktør : Loud-bagmænds plagiater er tyveri

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*