Multikulturel tv- og radio-station udgav sig for at være død mand overfor Radio- og TV-Nævnet – uden at det greb ind overfor milliontilskud og sendetilladelse

Del artiklen her:

Når først man er død, burde det været slut med at skrive emails til offentlige myndigheder. Men sådan har det ikke været for et bestyrelsesmedlem hos Aarhus Lokalradio og TV, som hører under Interkulturelt Mediehus i Aarhus og Aarhus Global Media.

juristkontoret

Når talen falder på store aarhusianske mediehuse, vil det normalt være Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten og TV2 Østjylland, der vil være i fokus. Men der findes faktisk også alternative medieudbydere, som i kraft af et stort antal stationer og forskellige platforme, må anses for iøjnefaldende.

Det drejer sig blandt andet om Interkulturelt Mediehus, som ud over at huse firmaet drevet i foreningsform Aarhus Global Media, som fra et kælderlokale i forstaden Aabyhøj også lægger lokaler til en lang række såkaldt ikke-kommercielle radio- og tv-stationer. Stationer der har det til fælles, at de drives for midler, som bliver tildelt af Radio- og TV-Nævnet – hvilket årligt medfører et samlet statstilskud på omkring 3 millioner kroner.

Læs også : Indvandrerradioens tilskudscirkus : Scorer millioner på byge af foreninger – anført af far, datter og hans medarbejdere

En af de ikke-kommercielle stationer med adresse hos Interkulturelt Mediehus er Aarhus Lokalradio og TV, der som Journalista.dk i samarbejde med Indblik.net har kunnet afsløre, har gjort af såkaldte dæknavne i forbindelse med ansøgninger om sendetilladelse og offentligt tilskud. Det ved at ansøgningen blev indsendt af Jouko Kukkamäki, der dog ikke er navnet på en hverken nuværende eller afdød person.

I stedet er der tale om en opdigtet identitet, som kendes fra en finsk skønlitterær roman.

Emails underskrevet Jouko Kukkamäki dateret den 12. juli 2019

 

Leder af Aarhus Global Media : Jouko Kukkamäki dæknavn for Svend-Åge Ekberg

Jouko Kukkamäki var et alias for Svend-Åge Ekberg, der i en årrække ikke kun var en del af foreninger som Aarhus Lokalradio og TV, men også ansat hos Aarhus Global Media. En erhvervsdrivende forening hvor Svend-Åge Ekberg delte dagligdag med mange af de personer, som sidder i bestyrelserne for de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer hjemmehørende hos det interkulturelle mediehus i Åbyhøj.

Læs også : Opdigtede og døde personer tildelt sendetilladelser og millioner i statstilskud : Radiostationer slap alligevel med advarsel

Et forhold der stod klart i forbindelse med, at der i november 2019 blev indgivet en klagesag til Radio- og TV-Nævnet omkring brugen af opdigtede identiteter ved ansøgninger om sendetilladelser og økonomisk tilskud. Her forklarede Rui Monteiro, der har rang af direktør for Aarhus Global Media og selv er enten formand eller bestyrelsesmedlem i flere af de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer, at Jouko Kukkamäki var et alias for Svend-Åge Ekberg. Det skete med blandt andet følgende ordlyd :

– Jouko Kukkamäki er Svend-Åge Ekberg tilnavn/kunstnernavn eller medienavn, som han kalde det. Svend-Åge (Swåge) var i de seneste år frivillig på Aarhus Lokalradio. Svend-Åge Ekberg var formand for Aahus Lokal Radio. Swåge var en stor inspiration til alle med sine mange års erfaring fra såvel radio som TV.

Læs også : Medieordfører : Minister skal i samråd om død formand og falske navne hos statsstøttede radiostationer

I sin forklaring til Radio- og TV-Nævnet forklarede Rui Monteiro samtidig, at Svend-Åge Ekberg af naturlige årsager, ikke længere var en del af Aarhus Lokalradio og TV :

– Desværre fik vi et chok i sommer, fordi Swåge pludselig døde.

Forklaring afgivet af Rui Monteiro over Radio- og TV-Nævnet november 2019

 

Skrev til Radio- og TV-Nævnet flere uger efter sin død

Hvor overraskende Svend-Åge Ekbergs dødsfald kom for Rui Monteiro og resten af personkredsen i og omkring Aarhus Global Media, kan ses ud fra forløbet omkring hans begravelse. Således mødte ingen op til den, efter at Østjyllands Politi igennem længere tid havde søgt efter familiemedlemmer, venner og bekendte. Derfor blev begravelsen ifølge TV2 Østjylland også udskudt, så den først fandt sted i juli 2019, selv om Svend-Åge Ekberg allerede var afgået ved døden flere uger tidligere.

Læs også : Loud-bagmænd handler med sig selv for millioner af skattekroner – så tæt forbundne er de

Men selv efter sit dødsfald, er der sket anvendelse af Svend-Åge Ekbergs alias Jouko Kukkamäki i forbindelse med Aarhus Lokalradio og TVs kontakt til Radio- og TV-Nævnet.

Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk i samarbejde med Indblik.net har opnået adgang til.

Således blev der den 12. juli 2019 klokken 13.47 afsendt en kort email til Radio- og TV-Nævnet :

– Hej. Se vedhæftet svar til jeres forespørgsel vedrørende vedtægter. Mvh Juoko Kukkamäki, Aarhus Lokalradio og TV.

Læs også : Loud-direktør gik konkurs : Sendte blot regningen videre til skatteyderne – på trods af millionløn

I den vedhæftede skrivelse oplyser en person der underskriver sig Jouko Kukkamäki, at man arbejder på at finde en løsning i forhold til udpegelse af revisorer. Emailen, der ovenfor kan ses uden tilretning til almindelig dansk, indeholder en lang række grammatiske fejl. Tilrettet traditionelt dansk, skriver personen, der udgiver sig for at være Jouko Kukkamäki, således :

– Ja, det er fuldstændigt korrekt, at det ikke fremgår af vores vedtægter, hvordan foreningens revisor vælges. Det er bestyreslen som foretaget det valg. Revisoren blev valgt af bestyrelsen i 2018 (i forbindelse med Aarhus Lokal Radios regnskab 2018), og vi har ikke været opmærksom på at det også skulle stå i vedtægterne. Dansk Revision (8230 Åbyhøj) fører bogføringen og reviderer vores regnskab. Vi agter at indkalde til ekstraordinær generalforsamling efter sommerferien, hvis det haster at få det ændret. Hvis det ikke haster, så ændrer vi det ved næste generalforsamling. Med venlig hilsen, Jouko Kukkamäki, sekretær for Aarhus Lokalradio og TV .

 

Rui Monteiro : Det var mig der skrev på vegne af Svend-Åge – og jeg vidste godt han var død

Overfor Indblik.net erkender Rui Monteiro ikke kun, at det var ham der skrev emailen til Slots- og Kulturstyrelsen under Svend-Åge Ekbergs synonym Jouko Kukkamäki. Rui Monteiro erkender samtidig, at han godt var klar over, at Svend-Åge Ekberg på daværende tidspunkt var afgået ved døden.

Læs også : Loud-direktør med pumpet CV : Påstod at have arbejdet for nedlagt universitet

Overfor Indblik.net oplyser Rui Monteiro, at brugen af den afdøde tidligere medarbejders alias blev brugt, fordi det skulle gå stærkt. Af samme grund mener han heller ikke, at han nødvendigvis har gjort noget forkert.

Læs også : Driver radio fra jordbærplantage og har studie i mobilmast : Loud-brødre scorer 500.000 kroner om året i tilskud til natradioer uden programplaner

En holdning der tilsyneladende deles af Radio- og TV-Nævnet, som ikke har ønsket at gribe ind overfor brugen af den døde mands alias. Således har det eksempelvis ikke fået nogen indvirkning på det årlige statstilskud på over 700.000 kroner i minimum en 5 årige periode til driften af Aarhus Lokalradio og TV, selv om Radio- og TV-Nævnet allerede tilbage i november 2019 blev klar over, at man havde skrevet sammen med opdigtede og afdøde personer. Overfor Journalista.dk har Radio- og TV-Nævnet tidligere udtalt at det skyldes, at sendetilladelsen ikke er ikke udstedt til enkeltpersoner, men i stedet til foreningen der står bag Aarhus Lokalradio og TV.

En tilgang der dog langt fra deles af en erfaren aarhusiansk tv-mand, som i stedet mener at den iøjnefaldende brug af opdigtede navne, bør have konsekvenser.

 

Del artiklen her:
1 Comment

  1. Både dokumentfalsk og disrespekt for afdøde. Alene det sidste burde fratage mediet offentlig støtte livsvarigt. Er Radio- og TV-nævnet bare en robot, der automatisk laver sagsbehandling?

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*