Indvandrerradioens tilskudscirkus : Scorer millioner på byge af foreninger – anført af far, datter og hans medarbejdere

Del artiklen her:

Det kan være en særdeles god forretning at oprette en lang række forskellige foreninger, hvis man ønsker at drive såkaldt ikke-kommerciel radio og tv.

juristkontoret

Vi skal ikke mange år tilbage, før lokale radio- og tv-stationer var noget, der blev drevet på frivillig basis. Det af lokale ildsjæle, som dækkede meget lokale begivenheder.

Men som Journalista.dk i samarbejde med Indblik.net de seneste uger har kunnet afdække, er det langt fra nødvendigvis længere tilfældet. Det skyldes anvendelsen af det, man kunne kalde for Diablo-modellen opkaldt efter sydfynske Radio Diablo. Her har flere af stationens medejere sammen med ledende medarbejdere, oprettet en række foreninger, som alle får offentligt tilskud, hvilket årligt står skatteyderne i omkring 1.2 millioner kroner. Fremgangsmåden brugt af Radio Diablo, der sidder på halvdelen af aktierne i Radio Loud, kendes også fra flere de andre aktionærer i den skandaleramte statsfinansierede radiostation. 

Læs også : Loud-bagmænd handler med sig selv for millioner af skattekroner – så tæt forbundne er de

Det drejer sig om brødrene Klinkby Hansen, der ved siden af at drive forskellige kommercielle radiostationer, har opbygget en kæde af ikke-kommercielle, som alle modtager betragtelige økonomiske tilskud fra staten. Ligesom endnu en Loud-aktionær, Morten Krarup Nielsen, fra privaten driver en tv-station finansieret af skatteyderne, hvor der dog synes at være langt fra ansøgningens løfter om en række aktualitetsprogrammer og nyheder, til det skatteyderne faktisk får leveret for det årlige tilskud på omkring 730.000 kroner.

Læs også : Radio Louds bagmænd scorer millioner i statsstøtte på radioer uden studier, samsendinger og tv-forening med base på deres kommercielle radiostation

Fremgangsmåden er så udbredt, at den også kendes fra den såkaldte ABC-Gruppe, som ikke kun står bag kommercielle radiostationer som Radio Alfa og Radio ABC, men også er blandt aktionærerne i den statsfinansierede taleradio Radio 4. Flere af ABC-Gruppens studieværter og ledende medarbejdere har etableret en række offentligt finansierede radio- og tv-stationer, der årligt sikrer dem et tilskud på over 2 millioner kroner.

Læs også : Loud-direktør gik konkurs : Sendte blot regningen videre til skatteyderne – på trods af millionløn

Hvor udbredt fremgangsmåden er kan også ses ud fra Faurhøj-familien fra Hinnerup ved Aarhus, som driver 9 statsfinansierede radiostationer – hvilket medfører et årligt statstilskud på omkring 1.2 millioner kroner. Det endda på trods af, at familien og dens faste samarbejdspartner tidligere har fået inddraget sendetilladelser, fordi blandt andet krav om tilknytning til sendeområdet ikke var opfyldt.

 

Stationer alle på samme adresse som privat firma – drevet af samme personkreds

Brugen af oprettelsen af en lang række foreninger for efterfølgende at opnå skatteyderbetalte tilskud i millionklassen er også nået til Smilets By. Her har personkredsen omkring Aarhus Global Media, som typisk kendes for Indvandrerradioen, på denne konto sikret sig millioner af kroner i statstilskud.

Læs også : Lokal ildsjæl : Loud-bagmænd holdt ikke hvad de lovede – alligevel fik de os lukket

Forskellen på Indvandrerradioens struktur og dem der kendes fra Radio Diablo, ABC-Gruppen og Klinkby Hansen-brødrene er dog, at aarhusianerne gør brug af samme adresse for alle stationerne. Vel og mærke et firmadomicil, hvor bestyrelsesmedlemmerne stort set alle har deres dagligdag som ansatte i eller ejere af Aarhus Global Media. Således rummer adressen Ved Lunden 9, stuen i Aarhus-forstaden Aabyhøj ud over Aarhus Global Media de ikke-kommercielle tv-stationer ITV OJ, LTVOJ og BURT, ligesom man også på adresseskiltene kan finde Radio Bazar, Gellerup Radio, Århus Lokalradio og Ungdomsradioen.

Læs også : Loud-direktør med pumpet CV : Påstod at have arbejdet for nedlagt universitet

For hver af de ikke-kommercielle tv-stationer modtager de bagvedliggende foreninger i runde tal 730.000 kroner i årligt offentligt tilskud, mens de for hver af radiostationerne kan se 130.000 kroner gå ind på kontoen. Eller hvad der svarer til at skatteyderne hvert år betaler i størrelsesordenen 2.7 millioner kroner, for at de mange Aabyhøj-baserede stationer kan gå i luften.

Læs også : Driver radio fra jordbærplantage og har studie i mobilmast : Loud-brødre scorer 500.000 kroner om året i tilskud til natradioer uden programplaner

Samlingspunktet for de mange stationer er Rui Monteiro, der samtidig har rang af leder af Aarhus Global Media. Således er han både formand og kontaktperson for ITV OJ, formand for Radio Bazar, mens han er kasserer for Århus Lokalradio. Hos Århus Lokalradio er Thomas Stenberg, der til dagligt arbejder for Aarhus Global Media og således har Rui Monteiro som sin daglige chef, formand, hvilket også er tilfældet i forhold til LTVOJ.

Læs også : Natværter skulle arbejde gratis : Loud-direktør scorer selv millionløn på radiostation næsten uden lyttere

En anden fast gengager i de mange foreninger med omdrejningspunkt omkring Indvandrerradioen i Aarhus er Vladimir Korchounov, der til dagligt arbejde for Aarhus Global Media. Han er således næstformand for ITV OJ, hvilket også er den rang han har hos Radio Bazar.

 

Loudbagmænd under skærpet tilsyn for lignende fremgangsmåde

På mange måder er der tale om en konstruktion, hvor magten bliver i familien. For selv om Rui Monteiros datter, Franciska Faria Monteiro, ikke på hjemmesiden for Aarhus Global Medias står opført som medarbejder i dette firma, er hun alligevel bestyrelsesmedlem i en række af foreningerne, der knytter sig til dets personkreds.

Læs også : Ægtepar driver 9 lokalradioer fra deres parcelhus – og scorer 1.2 millioner kroner om året i statsstøtte

Således er Franciska Faria Monteiro formand for radiostationen BURT og formand for Radio Bazar, ligesom hun også sidder for bordenden for Ungdomsradioen. For såvel Ungdomsradioen som BURT gælder at næstformanden er Daniel Goldman, hvis dagligdag er som medarbejder hos Aarhus Global Media.

Ingen af de nævnte personer i denne artikel er vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser, hvor vi blandt andet ønskede svar på, hvordan strukturen bag de mange foreninger adskiller sig væsentligt fra, hvad der kendes fra de ikke-kommercielle tv- og radiostationer, som ledes med udgangspunkt i personkredsen omkring Radio Diablo.

Læs også : Radioværter scorer millioner på stationer uden studier – betalt af skatteyderne

Udtalelser der ellers havde været relevante, eftersom de mange foreninger ledet af Radio Diablo-medejerne Martin Brandt Larsen og Hans Henrik Andersen er kommet under skærpet tilsyn i forlængelse af Journalista.dk og Indblik.nets afsløringer.

 

Læs også : Loud-bagmænd kommet under skærpet tilsyn af Radio- og TV-Nævnet : Undersøges for brud på reglerne om egenproduktion

Læs også : Loud-medejer leverer ikke lovede udsendelser på sin statsfinansierede tv-station – og offentliggør ikke lovpligtige oplysninger

Læs også : Radio Louds Instagram-profil pumpet op med brasilianske fupprofiler – falske arabere og asiater følger kulturedaktøren

Læs også : Loud-bagmænds millionindtægt under angreb : Kulturministeren skal tage stilling til lovligheden

Læs også : Radio Louds Instagram-profil pumpet op med falske følgere – men stationen nægter at have betalt fattige brasilianske børn

Læs også : Radio Loud i varemærkesag : Beskyldes for at have registreret sit navn efter henvendelse om krænkelse

Læs også : Overholdt ikke sin sendetilladelse : Radio Loud-bagmand sendte ikke lovet taleradio

Læs også : På trods af beskyldninger om tyveri : Radio Loud-bagmænd sælger alligevel plagiatprogram til andre stationer

Læs også : Chefredaktør : Loud-bagmænds plagiater er tyveri

Læs også : Loud-bagmænd plagierer igen og igen – men går selv hårdt til angreb på enhver de mener minimalt krænker deres egne rettigheder

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*