Lokal ildsjæl : Loud-bagmænd holdt ikke hvad de lovede – alligevel fik de os lukket

Helge Nielsen, Radio 2000
Del artiklen her:

Via en lang række foreninger, sidder Radio Louds hovedaktionærer tungt på frekvenserne i det sydfynske. Men spørger man lokale radiofolk, har fremgangsmåden ikke altid været lige fin i kanten.

juristkontoret

Faaborg-Midtfyn Lokalradio, Svendborg Lokalradio, Ærø Lokalradio og Sydfyn TV kunne måske lyde som traditionelle lokalradioer, hvor fokus er på det modne publikum, som bliver serviceret med musik af ældre dato tilsat bingo og ønskeprogrammer. Men som Journalista.dk i samarbejde med Indblik.net de seneste måneder har kunnet afdække, er dette langt fra tilfældet.

I stedet fremstår stationerne, der juridisk ledes af foreninger, som direkte udløbere af Radio Diablo. En kommerciel sydfynsk lokalradio, som samtidig sidder på størstedelen af aktierne i den skandaleramte public-service-station Radio Loud. Det først og fremmest i skikkelse af Martin Brandt Larsen, som ud over at være medejer af og direktør for Radio Diablo, også er formand for Svendborg Lokalradio, Ærø Lokalradio og Sydfyn TV, ligesom han også har rang af bestyrelsesformand for Radio Loud. Hans faste samarbejdspartner i bestyrelserne for de mange foreninger er medejeren af Radio Diablo og dermed også Radio Loud, Hans Henrik Andersen, der eksempelvis er formand for Faaborg-Midtfyn Lokalradio. Foreninger som de to dog ikke er bagmænd for alene af mediemæssige årsager, da de sikrer over 1 million kroner i offentligt tilskud om året.

Læs også : Loud-bagmænd handler med sig selv for millioner af skattekroner – så tæt forbundne er de

Men for at kunne sikre sig tilskuddet til radiostationerne, har det været nødvendigt for Martin Brandt Larsen og Hans Henrik Andersen at overtage frekvenser fra andre stationer. Det var eksempelvis tilfældet ved 2017-udbuddet af en frekvens på Sydfyn, som Faaborg-Midtfyn Lokalradio ledet af Hans Henrik Andersen satte sig på.

 

Klassisk lokalradio lukket til fordel for kommercielle radiofolk

Med Faaborg-Midtfyn Lokalradios overtagelse af sendetiden betød det samtidig et farvel til Radio 2000, som mistede sin sendetilladelse. Ifølge Helge Nielsen, kasserer for Radio 2000, leverede man ellers det, der kunne kalde for klassisk lokalradio :

– Det publikum vi havde på Radio 2000 var ét, som var oppe i årene. Vi henvendte os til dem, der kunne lide god gammeldags blandet musik. Vi havde nyhedsudsendelser, vi snakkede med forskellige firmaer og havde i det hele taget meget alsidige programmer. Samtidig var det muligt for vores medlemmer at være medbestemmende blandt andet i forhold til, hvilken musik vi skulle spille.

Læs også : Radio Louds bagmænd scorer millioner i statsstøtte på radioer uden studier, samsendinger og tv-forening med base på deres kommercielle radiostation

Ifølge Helge Nielsen var det folkene omkring Radio Diablo, hvilket først og fremmest ville sige Martin Brandt Larsen, der bød ind på frekvensen. Folk Radio 2000 løbende holdt møder med :

– En gang i mellem havde vi møder med Radio Diablo og Martin Brandt Larsen, fordi vi havde et sendesamvirke. I forbindelse med det seneste udbud spurgte han os, hvad vi ville søge. Vi fortæller at vi kun søger vores almindelige frekvens 62 timer om ugen, hvortil han svarede, at han søgte alt hvad han kunne komme i nærheden af. Nu havde vi kørt siden 2000, så vi var egentligt ikke så nervøse for at miste vores sendetilladelse. Også fordi vi var en radio med omkring 500 medlemmer, vi havde masser af lyttere, fordi vi kørte et meget alsidigt program.

Du kan høre hele interviewet med Helge Nielsen ved at klikke på playeren herunder

 

Diablo-folk kører sendesamvirke med sig selv

Da Radio- og TV-Nævnet skulle vurdere de indkomne ansøgninger i forhold til Radio 2000s frekvens, faldt valget på den helt nystartede Faaborg-Midtfyn Lokalradio. En station der dog ifølge Helge Nielsen hurtigt løb ind i problemer, fordi den ikke kunne levere det antal timers lokale indslag, den havde stillet i udsigt :

– Han (Martin Brandt Larsen, red.) overtog vores sendetid, hvorefter vi var nødt til at lukke. Det gør at Radio Diablo-folkene nu kører et sendesamvirke med sig selv, hvor de har vedtaget, at den ikke-kommercielle del af sendefrekvensen, Faaborg-Midtfyn Lokalradio, sender mellem midnat og klokken 5 om morgenen. Resten af dagen er det så den kommercielle radio, der bliver spillet. 11 måneder efter de er startet den 19. november 2018, søgte de om at få nedsat sendetiden fra 62 timer om ugen til 27 timer om ugen, og det bliver så godkendt den 17. december 2018. Det gav jo et hul på 35 timer om ugen, som vi på Radio 2000 søgte om at få tildelt. Det fik vi afslag på med den begrundelse, at der havde været en udbudsrunde i midten af november 2018. Så burde der jo være totalt dødt radio i 35 timer om ugen, men det er der ikke. Hvem der har givet tilladelse til at der i stedet må sendes kommerciel radio i det tidsrum, det véd jeg ikke.

Læs også : Driver radio fra jordbærplantage og har studie i mobilmast : Loud-brødre scorer 500.000 kroner om året i tilskud til natradioer uden programplaner

Ifølge Helge Nielsen har der samtidig været tale om, at et stort antal af de timer som Faaborg-Midtfyn Lokalradio udsender, intet har med lokal produktion at gøre :

 Tingene kan næsten ikke sammenlignes med vores udsendelser på Radio 2000, da der ikke er nogen alsidighed i det som Faaborg-Midtfyn Lokalradio sender nu. Alle hverdage fra midnat til klokken 5 om morgenen er der kun klassisk musik, som kører i en sløjfe. Og så er der taleradio cirka 2 timer søndag fra 18 til 20, som ikke altid er egenproduktion.  Resten af timerne bliver udfyldt med kommerciel radioudsendelser, selvom frekvensen oprindelig var reserveret til ikke-kommerciel radio. Alsidigheden var netop nævnets begrundelse for at tildele sendetilladelsen til Faaborg-Midtfyn Lokalradio.

Læs også : Loud-direktør gik konkurs : Sendte blot regningen videre til skatteyderne – på trods af millionløn

Faaborg-Midtfyn Lokalradios formand Hans Henrik Andersen, er ikke vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

 

Læs også : Loud-direktør med pumpet CV : Påstod at have arbejdet for nedlagt universitet

Læs også : Loud får over 60 millioner i årligt statstilskud – men har kun 28 fastansatte medarbejdere til at producere radio døgnet rundt

Læs også : Loud-bagmænd kommet under skærpet tilsyn af Radio- og TV-Nævnet : Undersøges for brud på reglerne om egenproduktion

Læs også : Loud-medejer leverer ikke lovede udsendelser på sin statsfinansierede tv-station – og offentliggør ikke lovpligtige oplysninger

Læs også : Overholdt ikke sin sendetilladelse : Radio Loud-bagmand sendte ikke lovet taleradio

Læs også : Radio Loud i varemærkesag : Beskyldes for at have registreret sit navn efter henvendelse om krænkelse

Læs også : Radio Louds Instagram-profil pumpet op med falske følgere – men stationen nægter at have betalt fattige brasilianske børn

Læs også : Loud-bagmænd plagierer igen og igen – men går selv hårdt til angreb på enhver de mener minimalt krænker deres egne rettigheder

Læs også : Chefredaktør : Loud-bagmænds plagiater er tyveri

Læs også : Natværter skulle arbejde gratis : Loud-direktør scorer selv millionløn på radiostation næsten uden lyttere

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*