De mest læste artikler på Journalista.dk i 2018 : Mette Bock satte selv Jens Kramer Mikkelsen på plads

Pressefoto : Lars Krabbe
Del artiklen her:

Det nu overståede år var et stort et af slagsen på Journalista.dk, hvor vi leverede en række markante afsløringer. Blandt de 10 mest læste artikler var der derfor også en række, som gik viralt.

Jens Kramer Mikkelsens lønoplysninger er private, så derfor kan der ikke ske udlevering af dem.

Sådan lød det igen og igen fra By & Havn i løbet af 2018, da Journalista.dk forsøgte at finde frem til, hvad den tidligere socialdemokratiske overborgmester for København, havde fået med sig, da han forlod det skatteyderfinansierede selskab. Oplysninger som man fra By & Havn tydeligvis ikke havde den store lyst til at udlevere, hvorfor det krævede en klagesag, før oplysningerne blev fremsendt. Da By & Havn efter et halvt års tilløb endeligt erkendte at Jens Kramer Mikkelsens lønoplysninger var nogle der var lovpligtige at udlevere, viste det sig måske ikke så overraskende, at der lå en god historie gemt i socialdemokratens indtjening. For på trods af at By & Havn kører med et gigantisk underskud og samtidig har en negativ egenkapital i milliardklassen, fik Jens Kramer Mikkelsen alligevel i runde tal 5.2 millioner kroner med sig ud af døren i en fratrædelsesgodtgørelse, da han i forsommeren forlod sin direktørpost – eller hvad der svarer til to års løn.

Læs også : Jens Kramer Mikkelsen scorede 5.2 millioner kroner i gyldent håndtryk : Hans kriseramte kommunale arbejdsgiver forsøgte at dække over størrelsen

Selv om historien gik viralt, nåede den dog ikke med på listen over de 10 mest læste artikler, der var på Journalista.dk i 2018. I stedet måtte den se sig passeret af først og fremmest kulturminister Mette Bock, ligesom Jens Kramer Mikkelsens store fratrædelsesgodtgørelse også blev overgået af noget så eksotisk som en grønlandsk minister.

 

Grønlandsk rejsefeber med på Top 10-listen i 2018

Det skyldes en rejse, som den daværende grønlandske kulturminister Doris Jakobsen foretog i forbindelse med sidste års Vinter-OL i Sydkorea. Sammen med sin sekretær drog Siumut-politikeren til Sydkorea, for her at følge de grønlandske atleter, der stillede op under dansk flag. Ifølge Doris Jakobsen skyldtes rejsefeberen i høj grad, at hun havde fået en officiel invitation fra de sydkoreanske arrangører – hvilket dog viste sig at være til en reception. Regningen endte med at stå skatteyderne i over 80.000 kroner for Doris Jakobsens udflugt til Vinter-OL, men så var der også luft i budgettet til, at hun sammen med sin sekretær kunne komme til ishockey. Det på trods af, at Grønland slet ikke har nogle haller, hvor vintersporten kan dyrkes. Senere på året var Doris Jakobsen centrum for en større politisk skandale på Grønland, da hun måtte gå af som følge af, at hun havde misbrugt et benzinkort.

Læs også : Afskedsgave fra skatteyderne til kommunal vandværksmester : 2.408.533 kroner

Liberal Alliances spidskandidat til det forestående EU-valg og nuværende kulturminister, Mette Bock, var i vælten på Journalista.dk i 2018. Ikke kun med nye artikler men også tidligere, som fik et comeback i forbindelse med andre afsløringer. Det drejede sig om årets 9. mest læste artikel på Journalista.dk, som omhandlede forsøget på at ansætte ministerens datter Silke Bock under Mette Bock, mens politikeren kortvarigt var en del af ledelsen hos Danmarks Radio. Et forsøg der dog blev afvist af DRs jurister, fordi man anså konstruktionen for at være lidt for konstruktiv.

 

Borgmester fyrede den af på skatteydernes regning til Bryan Adams-koncert

På 8. pladsen over de mest læste artikler på Journalista.dk i 2018, kom historien om Helsingør Kommunes borgmester, Benedikte Kiær, og hendes forkærlighed for rockmusik. Det er i hvert fald tilfældet, når hun har mulighed for at invitere 82 gæster med til koncert, som tilfældet var sommeren 2017. Her lagde 80er- og 90er-ikonet Bryan Adams nemlig vejen forbi Helsingør, hvilket den konservative borgmester fejrede ved at invitere ministre, kendisser og lokale berømtheder med til ikke kun koncerten, men for en stor dels vedkommende også den medfølgende spisning. Regningen endte på 61.250 kroner, hvilket skatteyderne fik lov til at betale.

Læs også : DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme blev fyret i forbindelse med afskedigelsesrunde – men omgående genansat i lignende stilling

Årets 7. mest læste artikel på Journalista.dk var Benedikte Kiærs borgmesterkollega i Hjørring, Arne Boelt, der sidste år var involveret i såvel rets- som politisager. Et af de spørgsmål ordensmagten skulle tage stilling til var, hvorfor borgmesteren fik betalt sine store advokatregninger af skatteyderne, da han blev hevet i retten i en injurie- og bagvaskelsessag. Et spørgsmål der i skrivende stund, endnu ikke synes afgjort fra Nordjylland Politis side.

Stor opmærksomhed om Jens Kramer Mikkelsens fratrædelsesgodtgørelse

Selv om hovedhistorien om Jens Kramer Mikkelsens udbetaling på 5.2 millioner kroner ikke nåede op blandt de 10 mest læste historier i 2018 på Journalista.dk, var det alligevel tilfældet for det, man kunne kalde for forløberen. En artikel der blev offentliggjort den 15. august efter at de foreløbige tilbagemeldinger fra socialdemokratens daværende arbejdsgiver By & Havn lød på, at ekspolitikeren ville blive tildelt 2.410.980 kroner i fratrædelsesgodtgørelse – hvilket blev den 6. mest læste artikel i 2018 på Journalista.dk.

Læs også : Rejselysten flåde : Region Hovedstaden har brugt 2.914.120 kroner på studierejser i Sundhedsplatformen – til samme lille amerikanske by

Et højt læsertal var der også til beretningen om, at medarbejderne hos Aarhus Letbane må anses for at have noget nær Danmarks bedste frokostordning. For på trods af en lang række skandalesager, har skatteyderne alligevel været tvunget til at betale for, at det overskuelige medarbejderantal har kunnet spise sandwicher for 750.000 kroner på blot ét år – hvilket blev den 5. mest læste artikel på Journalista.dk i 2018. Det samtidig med, at de i det hele taget havde ansættelsesforhold, som det er de færreste der bare kommer i nærheden af.

 

Kæmpelønninger til kunstner og generaldirektør hittede i 2018

På 4. pladsen over årets mest læste artikler på Journalista.dk, endte historien om Maria Rørbye Rønns lønforhold. For også i 2017 havde generaldirektøren for statslige Danmarks Radio, nemlig sikret sig en markant lønforhøjelse. Det gjorde at hun dette år i alt havde en lønseddel på 3.688.115 kroner, eller hvad der svarer til en månedlig indtjening på 307.343 kroner. En årsløn der var 65.136 kroner højere end i 2016, hvor Maria Rørbye Rønns samlede indtjening inklusiv arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger, stod licensbetalerne i 3.622.979 kroner.

Læs også : Milliondyrt Obama-besøg på skatteydernes regning : Arrangør skulle kun sælge 160 billetter for at sikre tilfredsstillende overskud

En af den tidlige vinters store historier på Journalista.dk omhandlede det kommende supersygehus i Gødstrup ved Herning, som den seneste tid har været ramt af en række nedskæringer, hvilket først og fremmest har været nødvendige grundet markante budgetoverskridelser. Men på et punkt har der dog ikke været nogle smalle steder hos Region Midtjylland, som har været særdeles rundhåndede, når det har handlet om betaling af kunst. Således var den 3. mest læste artikel på Journalista.dk i 2018 fortællingen om, at en kunstner bliver betalt 6.343.750 kroner for at udsmykke hospitalets indgangsparti.

 

Letbane og kulturminister topscorere i 2018

Bare fordi man ikke leverer de aftalte resultater og i årevis efterlader store dele af Østjylland uden togforbindelse til Aarhus, betyder det jo ikke, at man af den grund ikke skal have millionlønninger – uanset hvor i organisationen man er ansat. Det var virkeligheden for den kommunale Aarhus Letbane i 2017, hvilket vi på Journalista.dk kunne berette om i foråret – via den næst mest læste artikel i 2018. For en gennemgang foretaget af lønningerne og meget markante bonusser til de kommunale togfolk gjorde nemlig, at de i gennemsnit havde en indtjening på 1.2 millioner. Lønningerne var så markante, at selv sekretærer blev betalt i størrelsesordenen 800.000 kroner om året for at gå på arbejde.

Læs også : Esbjerg bruger 200.000 kroner på ignoreret pralekampagne – og det er langt fra slut endnu

Den mest læste artikel på Journalista.dk i 2018 omhandlede Liberal Alliances kulturminister Mette Bock og hendes datter, Silke Bocks, firma Zetland. Et netbaseret journalistisk medie, som de seneste år har været blandt topscorerene, når det har handlet om at hente offentligt tilskud til den daglige drift via den såkaldte mediestøtte. En støtteform der uddeles via Kulturministeriet af et udvalg, som nedsættes af Mette Bock i sin egenskab af kulturminister. Selv om vi offentliggjorde artiklen i juledagene 2017 blev den læst så mange gange i løbet af 2018, at det blev dette års mest læste artikel på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*